Parragh szerint az erős kamarai jogosítványok piactisztulást hoznak

Vállalkozói berkekben zajlik a vita a kötelező kamarai tagság bevezetéséről, dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint azonban a korábbi kétkedők közül egyre többen fogadják el az érveiket.

Kiss Tamás

Ehhez vélhetően az is hozzájárul, hogy a kiszivárgott hírek szerint a vállalkozói hozzájárulás éves szinten 5 ezer forintra rúg majd. Na de erről majd később, előbb lássuk azt, hogy dr. Parragh László szerint milyen szakmai érvek szólnak a kötelező tagság mellett. Erről szólva az elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt húsz év liberális, a piaci beavatkozás minden formáját elutasító gazdaságpolitikájának következményeként a magyar vállalkozások alulmaradtak a nagyobb tőkeerejű és szakmai felkészültségű külföldiekkel szemben. Mára a termelőkapacitások, a kereskedelmi elosztórendszerek és az energiaszolgáltatások döntő része külföldi kézre került, s ez súlyos károkat okozott a gazdaság mélyszöveteiben. 

Dr. Parragh László szerint a hibák kijavítása a nyugaton jól működő kamarai rendszer importálásával lehetséges, amelyben a gazdasági önkormányzat a gazdaság szervezésében és a körülötte lévő struktúrák (például a képzési rendszer, a forráshozjutás) alakításában is erős jogosítványokkal rendelkezik. A Németországban és Auszriában is jól működő  kontinentális modellben minden vállalkozó kötelezően tagja a kamarának, amely számos, a piac működését szabályozó és befolyásoló eszközzel rendelkezik, s dr. Parragh László elmondása szerint nálunk is ebben a mederben zajlik a törvény előkészítése.
   
- A szakképzés megújításából, a kereskedelemfejlesztésből, a vállalati viták rendezéséből és a forrásteremtésből eddig is kivettük a részünket, s ez még inkább így lesz. Ezek mellett újabb jogosítványokat is kap a kamara, például a kereskedelmi egységek engedélyeztetési folyamatában is kiemelt szerephez jut a szervezet  - közölte dr. Parragh László, hozzátéve: a kötelező tagság bevezetésével olyan egységes nyilvántartási rendszer is megszületik, amelyből az is kiderül, hogy a csőd- vagy felszámolási eljárás alatt álló cégek vezetői, tulajdonosai rendelkeznek-e érdekeltséggel más vállalkozásokban.

A kontárok kiszűréséhez ugyancsak meglesznek az eszközök, s az elnök szerint a feketegazdaság visszaszorításáért is többet tehet majd a kamara. Dr. Parragh László érdeklődésünkre megerősítette, hogy a tervek szerint a vállalkozók számára éves szinten 5 ezer forint lesz a kamarai hozzájárulás, s ez az összeg szerinte a legkisebbek számára sem jelenthet gondot. Az MKIK elnöke úgy számol, hogy a szükséges törvényi és szervezeti előkészítések után a jövő év elejétől válik majd kötelezővé a kamarai tagság.

Dr. Parragh Lászlót a kormány által nyilvánosságra hozott konvergencia programról is megkérdeztük. Itt arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt években a kamara folyamatosan érvelt a vállalkozói terhek csökkentése mellett, hozzátéve: mindez csak a pazarlóan működő, ugyanakkor számos sebből vérző struktúrák - az egészségügy, az adózás, a munkára ösztönzés, a segélyezés, az oktatás és a nyugdíjak rendszerének  - ésszerű átalakítása mellett lehetséges.
  
- Az intézkedések ebbe az irányba mutatnak, így mi mindenképpen csak biztatni tudjuk a kormányt, hogy a konfliktusok ellenére is következetesen vigye  végig az elképzeléseit. Mert jelen helyzetben Magyarországon a maga szintjén mindenkinek megvan a maga kis biznisze, és a többség csak addig ért egyet az átalakítsokkal, amíg az ő világát nem érintik. Az ország jelen helyzetében, nagy bajában ez azonban nem tartható tovább  - közölte dr. Parragh László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!