Rettenetes bűz: szerves trágyát szórtak a termőföldre

Elviselhetetlen bűzről panaszkodtak Vép lakói a minap. Kiderült, trágyáztak a környékbeli földeken, s mivel akkor éppen déli szél fújt, beterítte a szaggal a települést.

Simon Erzsébet

- Miért nem tesz semmit az önkormányzat a rettenetes bűz ellen? Évek óta szenvedünk emiatt! - háborgott egy olvasónk, amikor a múlt hét végén többek nevében felhívta a szerkesztőségünket. Mezei Péter szerint napok óta terjeng az elviselhetetlen szag a kisvárosban, s ezt jelezték is az önkormányzatnak.

- Valóban panaszkodtak többen is a bűz miatt - ismeri el Kovács Péter polgármester. - De a penetráns szagról nem a hivatal tehet. Utánajártunk, s kiderült, hogy a városkörnyéki földeken trágyáztak a múlt héten. Két nagyobb mezőgazdasági vállalkozás érintettségére gondoltunk,  fel is hívtam a cégek vezetőit. Nem a helyi vállalkozó dolgozott a parcelláin, hanem egy  táplánszentkereszti kft. trágyázott Vép határában, de nem a kisváros közigazgatási területéhez tartozó táblákon. Érdeklődtem a környezetvédelmi hatóságnál, ott azt válaszolták, hozzájuk is érkezett bejelentés, vizsgálódnak. Városvezetőként ennél többet nem tehettem. A bűzt én is éreztem, mivel déli szél fújt, az hozta a szagot a városba.

Véptől délre terül el a több mint háromezer hektáron gazdálkodó Agrocom 2000 Kft. földjeinek egy része. Itt szórták ki a szerves trágyát csütörtökön.

- Egy száztíz hektáros területen dolgoztak az embereink, szarvasmarha és baromfitrágyát juttattunk a termőföldre  - tudtuk meg ifj. Perl János ügyvezetőtől.  - A kultivátor egy napon belül bele is dolgozta az anyagot a  talajba. Két állattartó telepünk van, az ott termelődő szerves trágyának köszönhetően kevesebb műtrágyát kell használnunk. Igyekszünk környezetbarát módon gazdálkodni, s a talajszerkezetet megkímélni a mesterséges talajjavítóktól. A szerves trágyának viszont szaga van, s hogy most éppen Vép felé fújta a szél, arról igazán nem tehetünk. Tavaly az ikerváriak panaszkodtak, a környezetvédelmi hatóság vizsgálódott is, ám nem sértettünk előírásokat.

A zöldhatóságnak emailben feltett kérdéseinkre Bencsics Attila igazgató válaszolt. A hatóság bejelentésre vizsgálódott, és megállapította: a kérdéses ingatlan mellett és ettől nagyobb távolságra is erős baromfitrágya-szag volt érezhető. Mivel azonban a földhasználó az elérhető legjobb technika alkalmazásával a trágyát beforgatta, egyéb követelmény számára nem írható elő. Szerves trágya kihelyezéshez a hatályos jogszabályi előírások szerint a felügyelőségtől engedélyt kérni nem szükséges.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!