Rokkantnyugdíjas nyerte a szkanderbajnokságot

A szombathelyi Temesvári Zsolt tizennégy évvel ezelőtt súlyos agyvérzést kapott, lebénult a jobb felére. A hétvégén szkanderben magyar bajnoki címet nyert.

Takács Gábor

A szkander több száz évvel ezelőtt született az ír kikötők ivóiban, ahol elterjedt szokássá vált, hogy a konfliktusba keveredett legények az asztalra könyökölve igyekeztek eldönteni vitáikat. Ez a „szórakozás” az idők során lassan sportággá nőtte ki magát. Magyarországon is egyre többen űzik a teljesen amatőr alapon működő szkandert.

A hétvégén magyar bajnoki címet nyert Temesvári Zsolt nemcsak elért eredményére lehet büszke, sikerének értékét növeli, hogy 1997. december 10-én agyvérzést kapott, lebénult a jobb felére, később újra kellett tanulnia olvasni és írni.  

- 2006 óta szkanderezek, betegségem miatt a bal kezemmel versenyzek. Hétvégén a mozgáskorlátozottak között (ülve feszülnek egymásnak a versenyzők), a 90+ kilogrammban indultam itt nyertem magyar nemzeti bajnoki címet Pécsett. Győzelmemmel kivívtam a részvételt a májusi antalyai Európa bajnokságra, de szponzorok hiány, nem tudok részt venni a megmérettetésen - meséli Zsolt, aki három riválisánál bizonyult erősebbnek.

A rokkantnyugdíjas sportoló elmondta, hetente négy-öt napot gyakorol egyik jó barátja, edzőpartnere fitnesztermében.

Hozzátette, a szkander nem olyan egyszerű, mint azt sokan gondolják. A negyvenegy éves bajnok a szabályokról is szólt: a versenyzők állva vagy ülve, asztalra helyezett könyökkel indíthatnak és másik kezükkel az asztalba épített fogantyúba kapaszkodhatnak. Az nyer, aki a mási karját az asztalra tudja nyomni. Temesvári Zsoltnak Pécsett ez minden vetélytárs ellen sikerült.

Tervezi, hogy a következő versenyen az egészségesek között, masters kategóriában is elindul.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!