Sportmúzeum létrehozását tervezik Kőszegen

A Vas Megyei Önkormányzat sportmúzeum létrehozását tervezi Kőszegen, amely lehetőséget kínál majd a helyi sporttörténet szervezett keretek közötti bemutatására.

Erős D. Zoltán

A megyei közgyűlés a Vasi Sportmúzeumot pályázati forrás támogatásával kívánja megvalósítani. A testület pénteki ülésén úgy döntött, hogy ehhez 20 millió forintos összegre pályázik, amelyhez a kedvező elbírálás  esetén  2 millió forintnyi saját erőt biztosít majd. 

A megyei önkormányzat a helyszín kiválasztásánál  figyelembe vette a város gazdag sporthagyományait, valamint azt, hogy Kőszeg a megye egyik kiemelkedő turisztikai célpontja, így a sportmúzeum idelátogató vendégek körében is külön érdeklődésre tarthat számot.  

A  megye új múzeumában lesz egy állandó kiállítás, amely Vas megye sporttörténetét mutatja be  a 18-19. századfordulótól napjainkig.

Az érdeklődők megismerkedhetnek a jelentős sikereket elérő híres egyesületeket, sportolókat. Kőszeg abban a kivételes helyzetben van, hogy Lóránt Gyula személyében egy olimpiai bajnok szülővárosának mondhatja magát, ezért  terveznek Lóránt kiállítást is. A sportmúzeum tervek szerint a Hősök tornyában kap majd helyet. 

Básthy Béla (Polgári  Együttműködés) megyei önkormányzati képviselő azonban nem tartaná helyesnek, ha a tornyot emiatt  átneveznék a Vasi sporthősök tornyának.

A kőszegiek számára ugyanis ez az építmény  teljesen mást jelent, s az érzékenységüket sérthetné egy ilyen  döntés. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!