Vasi fiatalok sikere a régiós innovációs szakkiállításon

Harmincegy kutató és feltaláló fejlesztéseit láthatták a régiós szakkiállítás látogatói a minap Győrben. A bemutatott innovációk közül több is a piaci siker küszöbén áll, vagyis: jól teszi, aki nem rest új dolgokon járatni az agyát.

Kiss Tamás

Prof. dr. Rechnitzer Jánosnak igaza van! A győri Széchenyi István Egyetem általános és tudományos rektorhelyettese, a Nyugat-dunántúli Regionális Innovációs Tanács elnöke szerint napjaink fontos gazdasági alaptétele, hogy a világválság negatív hatásait csak előre menekülve, a fejlesztésekre koncentrálva ellensúlyozhatják a vállalkozások, ehhez pedig innovatív szemléletmódra, s persze nem utolsó sorban találmányokra van szükség.

A professzor minderről az említett egyetem, az Universitas-Győr Nonprofit Kft. és a Pannon Novum Nyugat-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség által immár másodszor megszervezett győri innovációs és találmányi kiállítás megnyitóján beszélt, a látogatók pedig örömmel konstatálhatták, hogy a honi szürkeállománnyal továbbra sincs gond.

A rendezvényre 31 pályaművet hoztak el az innovátorok, s köztük vasiakkal is találkozhattunk. A szombathelyi Kovács Gábor a lapunkban már többször is bemutatott napelemes fautójával aratott közönségsikert, az őriszentpéteri központú Antro Kft. pedig a Moveo névre keresztelt összecsukható, hibrid meghajtású robogóját hozta el. (A jármű e keddi, vasi bemutatójáról terveink szerint részletesen is beszámolunk.)

A rutinosabb innovátorok mellett a kiállításon szombathelyi fiatalokkal is találkozhattunk, akik jelenlegi iskolájuk, a Széchenyi Egyetem támogatásával fejlesztenek sűrített levegővel működő - tehát abszolút környezetbarát - járművet. (Munkájukról és eddigi szakmai sikereikről a későbbiekben Lóerő rovatunkban számolunk majd be részletesen.)

S, ha már a fiatalokat és iskolájukat említettük, akkor arról is érdemes megemlékezni, ahogy a Széchenyi Egyetem felkarolja a tehetséges diákokat. A tudásmenedzsment központ közreműködésével munkájukhoz egyrészt biztosítja a szükséges infrastruktúrát, s más szolgáltatások mellett akár még abban is segít nekik, hogy próbavállalkozást indíthassanak. A tanáraikkal közös fejlesztésen dolgozó hallgatók számára pályázatot is hirdetnek, a győztes csapatokat pedig súlyos százezrekkel jutalmazzák. A hallgatókkal beszélgetve azonban az is kiderült, hogy az igazi motivációt az jelenti számukra, hogy mások által még járatlan szakmai utakon indulhatnak és érhetnek is el mások által elismert eredményeket.

A győri kiállításon persze az innovátorok gondjairól is szó esett, érdeklődésünkre például többen is fájlalták, hogy csúsznak a pályázati pénzek, a termékek piacrajutására pedig nincs támogatás.

A rendezvényen előadást tartó dr. Peredy Zoltán, a Nemzeti Innovációs Hiavtal főosztályvezető-helyettese minden esetre megnyugtatta a hallgatóságot, s elmondta: a kormány kiemelten kezeli, s jelentős összegekkel támogatja az innovációt. Három új pályázat például pár hete már meg is jelent, s hamarosan újabb kettő várható.


KIS TÁMOGASTÁS, NAGY PIACI SIKER

Magyar Dániel, a Pannon Novum Nyugat-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség vezetője szerint a kiállításon bemutatott sikeres fejlesztések jól mutatják: kis összegű állami támogatás segítségével olyan termékek születhetnek, amelyek nemzetközi szinten is piacképesek lehetnek. Erre jelentenek példát a bősárkányi Bio-Textima farugós matracai, amelyek nemrégiben Kölnben rangos versenyt nyertek, s ezzel számos ország megrendelőinek figyelmét vonták magukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!