Izrael megakadályozta egy malajziai segélyhajó Gázába jutását

Az izraeli hadiflotta hétfőn megakadályozta egy malajziai alapítvány segélyhajóját abban, hogy elérje a Gázai övezetet, visszafordulásra kényszerítve az Egyiptom felől érkező teherhajót.

MTI

Mint azt az izraeli hadsereg egyik szóvivője elmondta, "a moldovai zászló alatt közlekedő kereskedelmi hajó reggel indult útnak az egyiptomi El-Arís kikötőjéből, néhány napi ott tartózkodás után".
   
"A hadiflotta egyik járőre kapcsolatba lépett a hajóval, amely megerősítette, hogy a Gázai övezet partjaihoz tart" - mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy miután többször is hiába szólították fel visszafordulásra, az izraeli flotta figyelmeztető lövéseket adott le a hajó irányában, amely végül kénytelen volt visszatérni El-Arísba.
   
Az incidensben senki sem sebesült meg.
   
Az MV Finch nevű, szennyvízelvezető csöveket szállító vízi jármű bérlője Kuala Lumpurban megerősítette, hogy hétfőn reggel az izraeli erők figyelmeztető lövéseinek hatására kénytelen volt visszafordulni a palesztin terület menti biztonsági zónából. A hajó "mintegy 400 méterre volt a partoktól" - mondta el a segélyszállítmányt útnak indító malajziai Perdana Global Peace Alapítvány szóvivője.
   
Közlése szerint a fedélzeten háborúellenes aktivisták és újságírók voltak, köztük hét malajziai, két ír és két indiai állampolgár. A hajó rakománya 7,5 kilométernyi műanyag cső volt, amelyet a Gázai övezet súlyosan megrongálódott szennyvízcsatorna-hálózatának helyreállításához adományoztak volna.
   
Az alapítványt mások mellett Mahathir Mohamad 85 éves volt malajziai miniszterelnök támogatja, aki palesztinbarát nézeteiről és Izraelt bíráló kijelentéseiről ismert.
   
Az alapítvány részese volt annak a segélyflottillának is, amelynek hajói tavaly májusban próbálták áttörni a Gázai övezet Izraeli blokádját. A flottilla vezérhajója ellen nemzetközi vizeken végrehajtott izraeli kommandós akcióban akkor kilenc török iszlamista aktivista halt meg, miután fegyveresen ellenálltak a hajót megrohamozó kommandósoknak.
   
Egy isztambuli kormánypárti napilap múlt szombaton írt arról, hogy a török igazságszolgáltatás a tavalyi támadás felelőseinek nevét és címét kérte Izraeltől. Egy nappal korábban a török sajtó arról cikkezett, hogy június végén újabb török segélyszállító flottilla kel útra a Gázai övezet felé, s az Erdogan-kormány - amerikai felhívások ellenére - nem hajlandó leállítani az akciót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!