Kábulatban: lezárult a drogprevenciós programunk

Több héten át zajlott lapunk kábulatban elnevezésű programja, melynek során a kábítószer-fogyasztás veszélyeire próbáltuk meg felhívni az olvasók figyelmét. Szakemberek segítségével jártuk körbe a problémát, s kábítószer-fogyasztók is elmesélték saját történeteiket. Programunk lezárult, s gazdára talált ajándékunk, egy fényképezőgép is.

Bajdó Bettina

Februárban indult el lapunk programja, Kábulatban címmel. A drogprevenciós kampánnyal lapcsoportunk megpróbálta felhívni a figyelmet a drogfogyasztás veszélyeire. Programunkat egy kerekasztal-beszélgetéssel indítottuk.

A megjelenő szakemberek egybehangzó véleménye szerint nagy veszélynek vannak kitéve a fiatalok, mivel ahhoz, hogy droghoz jusson valaki, két dolog szükséges: pénz és kapcsolatok. Ma mindkettő a rendelkezésükre áll.

A kerekasztal-beszélgetésünkön például részt vett Németh Andrea, a Vas megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési osztály főelőadója, aki már akkor elmondta, hogy sok fiatal úgy gondolja, a szabadidő eltöltéséhez hozzátartozik a droghasználat is. 

A főelőadó segítségével részt vehettünk egy D.A.D.A. (Dohányzás-Alkohol-Drog-AIDS) órán is a Simon utcai általános iskola nyolcadik osztályában. A foglalkozás célja az volt, hogy a gyerekek mindenkor felismerjék a veszélyhelyzeteket, meg tudják különböztetni a pozitív és negatív befolyásolásokat. Ki tudják számítani döntéseiket, cselekedeteik következményeit, eredményét. Ezen kívül Németh Andrea több, kábítószerrel kapcsolatos cikkben is próbálta az olvasók figyelmét felhívni a problémára. Elmondta például, hogy léteznek hard és soft drogok, ám az emberek sokszor nincsenek tisztában azzal, hogy ezek a kifejezések mit is jelentenek. Megtudhattuk, hogy hard drogoknak nevezzük  azokat a kábítószereket, melyek fogyasztása nagyfokú kockázattal jár. Fizikai ésvagy lelki függőséget okoznak, s komoly szakmai segítség kell a leszokáshoz. A lágy drogok, mint a marihuána is okoznak lelki függést, de ezekről könnyebb leszokni.

Büki László, a Vas megyei Rendőr-főkapitányság felderítő osztályának a vezetője abban segített, hogy  megismerjük az új típusú, pszichoaktív szereket. Kevesen tudják, de ezek azok a szerek, amelyek elkezdték kiszorítani a klasszikus, szintetikus drogokat a piacról. Megtudhattuk, hogy az elmúlt időszak legnépszerűbb szintetikus kábítószertermékei a Gina és a Kati (mefedron) volt. Mivel ezek a szerek megjelenésüket követően hosszú ideig nem szerepeltek a kábítószerek listáján, nem számított bűncselekménynek az árusításuk, ezért jogi eszközökkel nem tudtak harcolni a vegyészek ellen. Vas megyében is megjelentek már az új, szintetikus drogok a piacon. Ilyen a 4-mec, a benzo fury (a hatása a kokainnak felel meg), s ma már a marihuánát is utánozzák. Ehhez használják az illatosítóként, füstölőként is ismert potpurrit. Ezekhez a szerekhez könnyű hozzájutni, s nem büntetendő a fogyasztásuk sem.

Nagyné Farkas Ritának, a Humán Harmónia Alapítvány szociálterapeutájának, mediátorának a segítségével részt vehettünk egy elterelésen is. A törvény szerint, ha valaki csak kisebb súlyú drogos bűncselekményt követ el, és részt vesz egy legalább hat hónapos folyamatos kezelésen, akkor nem büntetik meg. Ezt a kezelést hívják elterelésnek. Itt megismerkedhettünk olyan fiatalokkal is, akik lebuktak drogfogyasztás miatt, s az ő elbeszéléseik alapján kaptunk betekintést ebbe a világba. Mivel sokat segítettek abban, hogy hűen be tudjuk mutatni olvasóinknak a drogfogyasztás problémáját, ez úgy gondoltuk, őket illeti meg programunk ajándéka, az ötvenezer forint értékű fényképezőgép.

Kedd délután a Humán Civil Házban jártunk, s átadtuk a fényképezőt. - Nagyon örülünk az ajándéknak - mondta mosolyogva Nagyné Farkas Rita. - Biztos, hogy jó hasznát fogjuk venni az elterelésben. Nemsokára indul egy új programunk, szeretnénk segíteni egy-egy rászoruló családon. A fényképezőgéppel pedig megörökítjük majd a legmeghatóbb pillanatokat. Van egy művészeti foglalkozásunk is, az itt készült alkotásokat is lefotózzuk. Ráadásul elindult egy nagyon népszerű programunk, melynek a címe Példaképek, akik közöttünk élnek. A  beszélgetésekre ismert embereket is meghívunk, ezentúl ezeket a pillanatokat is megörökíthetjük majd. -

Az új  fényképezőgéppel készített képeket az elterelésben részt vevők megosztják majd az érdeklődőkkel is, többek között a www.hu-ha.hu oldalon. A weblap arra hivatott, hogy segítő kezet nyújtson főként azoknak, akik eldöntötték, kábítószer nélkül szeretnék leélni az életüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!