Közvetítés nélkül: élő adás helyett összefoglaló a szombathelyi közgyűlésről

Szeptembertől nem közvetíti élőben a Szombathelyi Televízió a közgyűléseket. Helyette hosszabb összefoglalókat készítenek.

Ambrózai Zsuzsanna

A közgyűlés múlt heti ülésén elfogadta az új Szervezeti és Működési Szabályzatát (SZMSZ), mely többek közt arról  szól, hogy ez év szeptemberétől a helyi televízióban nem lesz élő közvetítés a közgyűlés üléseiről. Helyette egy hosszabb összefoglalót készítenek majd az eseményekről. Az ülések azonban továbbra is nyilvánosak maradnak, az érdeklődők akár élőben is követni tudják az eseményeket.

A módosítástól azt várják, hogy sokkal rövidebbek lesznek az olykor maratoni hosszúságúra nyúló ülések, valamint sokkal hatékonyabb munka folyik majd.

Velencei Pál, a Szombathelyi Televízió főszerkesztője elmondta, mindkét metódus jellemző az országban, vagyis vannak olyan városok, ahol élő közvetítés folyik és van ahol összefoglalót készítenek a történtekről. Hozzátette, talán hatékonyabb munka folyik majd, ha a képviselők elsődlegesen nem a kameráknak fognak szerepelni.


- Sok esetben érezhető, hogy a városatyák a nézőknek igyekeznek megfelelni, egyfajta szereplési vágyuk van, adott esetben ezért szólalnak fel hosszasan, vagy sürgetik éppen a napirendi pontok tárgyalását  - mondja a főszerkesztő.
- Városonként más a gyakorlat, azonban én úgy látom, a munka gyorsítása érdekében jobb, ha megszűnik a közvetítés. Ez a személyes véleményem, azonban hogy melyik a megfelelő módozat, azt az adott testület hivatott eldönteni - mondja a Szöllősi Iván, a televízió leköszönő ügyvezető igazgatója.

Gombás Endre volt tanácsnok két ciklusban is jelen volt a közgyűlésben. Azt mondja, nem mindig folyt érdemi munka, sokakat a szereplési vágy hajtott, akkor is ez volt és most is ez a helyzet. Ha azonban máshogy közelítjük meg a dolgokat, akkor mindenképpen hasznos a televíziós közvetítés, hiszen percről-percre lehet hitelt érdemlően követni az eseményeket. Az is kérdéses, hogy mi szerepel majd az összefoglalókban, hiszen azok már vágott anyagok lesznek - véli. 

Mint ahogy az éremnek, ennek is két oldala van. Nehéz eldönteni, mi a jobb: megmaradni az élő közvetítéseknél, vagy törekedni a minél hitelesebb összeállításokra.

Adott esetben lehetőség lesz online közvetítésre

- A tervek közt szerepel az is, hogy adott esetben lehetőség lesz online közvetítésre is, webkamera segítségével. Ez azonban csak a város honlapján jelenik majd meg, és a közgyűlés dönthet, illetve a polgármester engedélyezheti, mikor jelentkezzenek élőben.

- A Szombathelyi Televízió nem készített felmérést arról, hogy mekkora (volt) a nézettségük a közgyűléseknek, de tudva levő, hogy sokan figyelemmel kísérik az eseményeket - mondja Szöllősi Iván.

Gombás Endre szerint mindenképpen segítség, hogy mostanában az online média percről-percre tájékoztatja az olvasóközönségét, azonban ez korántsem helyettesíti az élő közvetítéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!