Líbia - Megtámadták Tripoliban a brit és az olasz képviseletet

A brit kormány megerősítette, hogy támadás érte vasárnap diplomáciai képviseletét a líbiai fővárosban. A külügyminiszter bejelentette, hogy válaszként kiutasították Líbia londoni nagykövetét.

MTI

"Elítélem a brit nagykövetség és más külföldi diplomáciai missziók épületei ellen Tripoliban elkövetett támadásokat" - hangzik William Hague brit külügyminiszter nyilatkozata, amelyben megállapította, hogy Líbia megsértette a diplomáciai képviseletek védelmének nemzetközi kötelezettségét.
   
"Ennek eredményeként, úgy döntöttem, hogy kiutasítom a líbiai nagykövetet" - mondta Hague, megjegyezve, hogy Omar Dzselbánnak 24 órája van Nagy-Britannia elhagyására.
   
Egy brit külügyi szóvivő szerint "súlyos" kár esett az épületben. "Korábbi hírek szerint a nagykövetség és a rezidencia épülete rongálódott meg tűz következtében" - fűzte hozzá.
   
A brit diplomaták már hetekkel ezelőtt kiköltöztek a nagykövetség épületeiből, a személyzet nagy része az országot is elhagyta. Csupán néhányan maradtak az országban, akik a török követségen tartózkodnak.
   
Egy szemtanú az olasz követség épületéből szivárgó füstről számolt be a Reuters brit hírügynökségnek.
   
"Az olasz követséggel szembeni úton vagyok. Füst áramlik ki a követségről. Kigyulladt" - mondta el a szemtanú telefonon. "Most senki sincs ott, csak egy biztonsági autó, amelyik megállítja az érkezőket" - fűzte hozzá
   
Az olasz külügyminisztérium is megerősítette, hogy "több külföldi, köztük az olasz nagykövetség épületét érte vandál támadás".
   
Egy líbiai ellenzéki újság arról számolt be vasárnap, hogy az Egyesült Államok nagykövetségét is felgyújtották Tripoliban.
   
A líbiai kormány bejelentése szerint Tripoliban a vasárnapra virradó éjjel NATO-légicsapásban életét vesztette Moammer Kadhafi líbiai vezető egyik fia és három unokája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!