Önök kérték: menjen vagy maradjon a Gothard igazgatója?

A szombathelyi Gothard Jenő Általános Iskola nevelőtestülete és a szülők is szeretnék, ha maradna a régi igazgató, de van még két pályázó.

Peltzer Géza

Pályázatot írtak ki a kámoni Gothard Jenő Általános Iskola igazgatói munkakörének betöltésére. A jelenlegi igazgatón kívül ketten pályáztak a posztra, a Pedagógusok Szakmai Szervezete, de a szülői szervezet, a diákönkormányzat, a nevelőtestület  és az alkalmazotti gyűlés Varga Tamást, a jelenlegi igazgatót támogatja.

A szülői szervezet aláírásgyűjtésbe kezdett,  és hétfőn rendkívüli gyűlésén újból kijelentette, hogy Varga Tamás személyében látja a biztosítékot az eredményes munka folytatására. A tiltakozók egy közösségi portálon oldalt hoztak létre, ahol számos vélemény jelent meg, ezek többsége a jelenlegi igazgató mellett tört lándzsát. Kedden délután ötkor az iskola ebédlőjében fórumot rendeznek.

- Példaértékű, ahogy a pedagógusok és a szülők kiállnak a jelenlegi igazgató személye mellett - kommentálta az eseményeket a szülői közösség egy tagja. Hozzátette: a tavasszal elkészült átvilágítás kizárólag pozitív megállapításokat tett az iskola munkájáról, gazdálkodásáról.

Így felvetődik a kérdés, hogy egy olyan iskolában, ahol a jelenlegi igazgató ötéves tevékenysége alatt már három éve folyamatosan nő a beiratkozók létszáma, három első osztály indul túljelentkezés mellett, miért szükséges személyi változtatásokkal megzavarni a harmonikus légkört.

Varga Tamás így reagált a közösségi oldalon az ott megjelentekre: "A mai iskola talán abban más, hogy a benne élők (diák, tanár, szülő...) igazi közösséget alkotnak, az iskola mára fogalommá vált a megyében, de tán azon túl is. A Gothard név azzá vált amit egykor a kámoni jelentett. Újra van a sulinak arculata, kisugárzása, de ehhez hozzátartozik a múltja is!"

Hétfőn ehhez szóban hozzáfűzte: " Felemelő érzés, hogy a szülők, a diákok és a kollégáim egy emberként kiállnak értem és az iskoláért. Együtt, az én vezetésemmel értük el, hogy a Gothard név mára fogalommá vált. Szakmai eredményességünk, népszerűségünk megkérdőjelezhetetlen, ezt bizonyítják a szakmai és gazdasági átvilágítás dokumentumai, a beiratkozási mutatók. Büszke vagyok az iskolámra, bízom a képviselők józan ítélőképességében és elfogulatlanságában."

Rettegi Attila, az oktatási bizottság elnöke:  "Az oktatási intézmények vezetőinek a fenntartó adja ki megbízatását, a Gothard Jenő Általános Iskola esetében a város közgyűlését illeti meg ez a jog. A fenntartónak be kell szereznie az iskola alkalmazotti közössége, a diákönkormányzat, az iskolaszék, a  szülői szervezet véleményét, valamint a nevelőtestület állásfoglalását a pályázó szakmai programjáról. Véleményt nyilváníthat a szakszervezet is, az oktatási bizottság is kialakítja álláspontját. A vezetői megbízás a közgyűlés jogköre, amihez csak iránymutatást adhat az iskolai közösség és más szervezetek véleménye."

Szavazott a nevelőtestület, az alkalmazotti közösség

- Az intézmény honlapja is foglalkozik az igazgatói kinevezéssel. Teljes terjedelmében olvasható itt a nevelőtestület, a szülői közösség, a szakszervezet és a diákönkormányzat véleménye a három igazgatói pályázatról.

- A nevelőtestület szavazott az igazgató személyére. Hatz Csabára 47 szavazat érkezett, melyből egy volt érvénytelen, 46 fő pedig nem támogatta. Mándl Józsefné esetében ugyanez volt az eredmény. Varga Tamást 47-en támogatták.

- Az alkalmazotti közösség részéről Hatz Csabára 55 szavazat érkezett, akinek kinevezését senki nem támogatta, ahogy Mándl Józsefnét sem. Varga Tamás igazgatói megbízását az alkalmazotti közösség száz százalékban támogatta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!