Párkapcsolati terápia: szavak helyett tettekkel élni

A párkapcsolati problémák témájában tartott előadást az utóbbi két-három év egyik legolvasottabb szerzője, Szendi Gábor pszichológus a Szombathelyen az MMIK által befogadott Nyitott Akadémia sorozatban

Merklin Tímea

- Az a tapasztalatom, hogy az emberek túlságosan bíznak a szavakban - mondta Szendi Gábor. Legalábbis olyan szavakat kellene használni, amik tettekre sarkallnak. Ezért az előadás címe, hogy szavak helyett tettek. A fejünkben sémák vannak, ezek mentén észleljük az embereket, mások viselkedését. Nem úgy működünk, ahogy elképzeljük.

Egy példaként hozott vizsgálatból kiderült: a mozgás már előbb elindul, mint a mozgás gondolata, az akarat megszületett volna. Elképesztő felismerés. Egy kísérletben tíz másodperccel előbb meg lehetett mondani, hogy az illető a négy közül melyik gombot fogja megnyomni, még mielőtt elgondolta volna. Lehet műszerrel mérni. Ez más megvilágításba helyezi az akaratot. Lényegében az akarat egy jóváhagyó funkció. Akkor mi mozgat minket?

A problémafelvető előadásnak az volt az egyik alaptétele: nem az akarat van a csúcson. Tévhit, hogy csak elhatározás kérdése, hogy helyesen viselkedjünk, nem tudjuk mégse kivitelezni. Emberek sorsát eldönti, hogy tudnak-e koncentrálni, vagy elkalandozik a figyelmük. Az ember nem racionális, hanem racionalizáló lény   utólag megmagyarázza.

Az emberek általában a jövővel vagy a múlttal foglalkoznak, de a problémák a jelenben vannak. Az élet percről percre halad. Nekünk a perceket kell tudni megoldani - mint az autóvezetésnél -, ezekből a percekből adódik össze egy jó élet. Akinek jutalmazó tud lenni egy távoli cél, az sokáig ki tud tartani. Le tudja bontani a célját részcélokra, azt is percekre.

- Ismerik a billiárdban azt a figurát, amikor nem egyik golyóval lövik meg a másikat, hanem a falra lökik, hogy az onnan visszapattanva találja el a másik golyót, és azt egy bizonyos irányba lökje tovább? - Szendi Gábor azt mondja, meg kell tanulni ilyen trükkösen gondolkodni. Nem direktben meglőni a golyót. Például: a feleség undok a férjével, mert az elutasító. A férj elutasító a feleségével, mert ő undok vele. Nem tudjuk, ki kezdte, és már nem is érdemes firtatni. Ez VAN.
 
Azt mondanám a feleségnek: a férje nem elutasító, hanem tapintatos. Azért nem szól, mert látja, hogy sok gond terheli, nem akar még több gondot okozni. Ha a feleség ezt elhiszi, a továbbiakban miért is lenne undok egy tapintatos férjjel? A férjnek azt mondanám: a felesége nagyon szorong  gyermekkori élmény miatt  és amikor undokoskodni látja őt, legyen vele különösen kedves. A továbbiakban miért is lenne elutasító a férj az undoknak látszó feleségével, akiről tudja most már, hogy erősen szorong, azért ilyen. Korábban mindketten paradox módon viselkedtek, valójában mindketten azt szerették volna, hogy a másik szeresse őket, de ez pont az undokság   elutasítás miatt nem ment. Ez persze akkor működik, ha a férj és a feleség együtt akar élni. Ha a válás gondolata forog a fejükben, akkor ez nem megy. Da ha együtt akarnak lenni, és tudnak változtatni a viselkedésükön, a helyzet megoldódik.

Egy másik esetben a férj szeret eljárni esténként iszogatni a barátaival. A feleség viszont intim légkört akar, szeretné, hogy a férje vele maradjon otthon esténként. Rágja a férje fülét, a férj meg annál inkább el akar menni. Mi a megoldás? Kezdjen el a feleség is találkozgatni a barátnőivel. Beindul a férjben a féltékenység. Ezért elkezd otthon maradni.

A féltékenységre a feleség részletes beszámolóval válaszol, pontosan mikor hol járt. Ez gyanús. Jól felépített hazugságnak látszik. A feleség még féltékenyebbé teszi a férjet, ha titkos sms-eket kezd küldözgetni saját magának, titkos neveket ír fel a naptárba, ha a férj kérdezi, ki ez, Á, senki, nem érdekes a helyes válasz. Például így lehet otthonmaradásra bírni a férjet. A nyílt szópárbaj nem biztos, hogy eredményre vezet. 

Néha az a probléma, hogy az emberek mindenáron meg akarják oldani a problémát. Pedig sokszor az a megoldás, ha megtanulnak együttélni a problémával. Például egy feleség szeretetigénye nagy, de a férje nem elég intim vele. Kiderül, hogy a férj Asperger-szindrómás, és nem lehet tőle olyat várni, amire ő nem képes. Van olyan is, amikor a megoldás okozza a problémát. Ennek alapesete, hogy mire felépül a közös ház, elfogy a közös munka, a férj és a feleség szétválnak. Az is lehet, hogy ha az alkoholista férj meggyógyul, szétmegy a család, mert a mártír nőnek nincs mit tovább tűrni.

Ha egy férj folyton csapkod otthon, lehet, hogy az az üzenete, valaki ismerje el, hogy ő milyen sokat dolgozik. Ha a feleség megdicséri, Te egy hős vagy, csodállak, a férj abbahagyja a csapkodást. A megoldás fontos, nem az igazság.
 
 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!