Szombathelyi közgyűlés: bezár a Szent-Györgyi, összevonnak három műszaki iskolát

A szombathelyi közgyűlés többsége a Szent-Györgyi bezárása, valamint a három műszaki iskola összevonása mellett döntött.

Prófusz Péter-VN-online

A közgyűlés csütörtöki ülésén napirend előtt tárgyalta az MSZP-SZTKE frakció és a Lehet Más a Politika (LMP) sürgősségi indítványát, melyben, az oktatási átalakítások ügyében,  helyi népszavazás kiírását javasolták.

Dr. Czeglédy Csaba (MSZP-SZTKE) frakcióvezető elmondta: az érdemi döntéssel meg kell várni az új oktatási törvényt. Gyebrovszki János (MSZP-SZTKE) pedig arról beszélt, hogy a közgyűlési többség megspórolta a párbeszédet az emberekkel.

Szakály Gábor (Fidesz-KDNP) frakcióvezető szerint a most tiltakozó ellenzékiek sodorták a várost jelenlegi helyzetébe. A képviselő hangsúlyozta: a szocialista frakció már korábban összegyűjthette volna tízezer nagykorú szombathelyi polgár aláírását (Ennyi kell ugyanis ahhoz, hogy kötelező legyen kiírni a népszavazást). Ám nem tette, így most  politikai cirkuszt kíván generálni.

A frakcióvezető kiemelte: a szocialista vezetés idején bezárt két iskola ügyében tényleg nem volt párbeszéd. Dr. Czeglédy Csaba erre úgy reagált, hogy a szentkirályi iskola ügyében még a lakossági fórumon is részt vett, és nem az osztályvezetőt küldte ki maga helyett.

Marton Zsolt (Fidesz-KDNP) alpolgármester felhívta a figyelmet arra, hogy az ellenzéknek több mint három hónapja lett volna az aláírások összegyűjtésére. Majd kiemelte: a szülők és a tantestületek véleményét is kikérték, éppen ezért került ki az eredeti elképzelések közül a Dési és a Reguly, valamint a Kereskedelmi és a Horváth Boldizsár iskola összevonása. A közgyűlés többsége végül leszavazta a sürgősségi indítványt. 

Az oktatási intézményekről szólva dr. Puskás Tivadar polgármester elmondta: a cél a piacképes tudás és a színvonalas oktatás biztosítása, még akkor is, ha a tervezet nagy indulatokat váltott ki. Dr. Czeglédy Csaba szerint az összevonástól a színvonal biztosan nem nő.  Horváth Zoltán (LMP) hangsúlyozta: az iskolabezárással sem lehet sokat spórolni.

A három műszaki iskola összevonásánál pedig  az egyeztetés hiányzott.  Balassa Péter (Jobbik) szerint a pénzközpontú gondolkodásról az emberközpontúra kellene átállni. A közgyűlés végül 14 igen és 6 nem szavazattal elfogadta a Szent-Györgyi bezárását, valamint a három műszaki iskola (a Puskás, a Gépipari és a Savaria) összevonását. Utóbbit Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskola és Kollégium néven.

 
Népszavazáshoz gyűjt aláírásokat az LMP
 

Az egyik összevonásban érintett intézmény, a Puskás Tivadar Fém- és Villamosipari Szakképző Iskola előtt tartottak sajtótájékoztatót csütörtök este az LMP képviselői.

Az előbb szavazta meg a közgyűlés az 50 éves gimnázium, a Szent-Györgyi megszüntetését és három középiskola (a Gépipari, a Savaria és a Puskás) összevonását. Az LMP mindez ellen erősen tiltakozott. A város lakói sem támogatják. Előkészítetlennek és átgondolatlannak tartjuk, ezért kezdeményeztük, hogy legyen népszavazás. A Fidesz-KDNP ezt leszavazta, de össze fogjuk gyűjteni a népszavazáshoz szükséges aláírásokat - mondta Horváth Zoltán, az LMP képviselője.

Karácsony Gergely,  az LMP parlamenti frakcióvezető-helyettese arról beszélt, hogy máshol is történtek hasonló lépések, ezért egy iskolabezárási moratórium meghirdetését kezdeményezték a parlamentben, és azt, hogy a kormány hozzon létre egy iskolafenntartó alapot. Racionalizálásra szükség van, de szakmai alapon, nem rövid távú anyagi érdekek mentén.

 Az oktatásra fordított pénz csökkentésével nem lehet az ország sikeres - mondta. - Minden eszközt megragadunk, hogy a kormány  jövőfelélő társadalom- és gazdaságpolitikáját megtörjük. -

Közgyűlési események délelőtt  

9:07 Megkezdődött a májusi közgyűlés, csupa izgalmas témákkal: iskolai ügyek, összevonások és bezárások, fegyelmi ügyek. Jelenleg a napirend módosító javaslatait.
Czeglédy Csaba (MSZP): azt kéri, hogy a nyílt ülésen tárgyalják az Art Café pályázati kiírását - a testület úgy dönt júniusban tűzi napirendre. Czeglédy emlékezteti a polgármestert, hogy Gyebrovszki János képviselőt azért váltották le a közbeszerzési bizottság éléről, mivel rendőrségi eljárás folyik ellene, azonban ez megszűnt, így tárgyalják a kérdést - nem tűzik napirendre a kérdést.

9:22 Balassa azt javasolja, hogy a közoktatási ügyeket vegyék le a napirendről és rendkívüli közgyűlésen tárgyaljanak ezekről, azonban a közgyűlés elutasítja a módosítást. Németh Kálmán a Falco fejlesztési elképzeléseiről szóló napirendi pont levételét kéri, mivel a bizottságok nem támogatták teljesen - azonban mégis csak tárgyalja a kérdést a közgyűlés. Most szavaznak a módosított napirendről - itt teljes az egyetértés.

9:26 Sajnálatos események történtek a városban és azok országos hírré váltak, mondja a polgármester a múlt pénteki diákverésre utalva, és szót ad Hollósi Gábor szombathelyi rendőrkapitánynak, aki a hétfői sajtótájékoztatón elhangzottakat ismétli meg. Bónuszként kéri azt a hölgyet, aki a parkolóban rászólt a verekedőkre, hogy jelentkezzen, mert szeretnék tanúként kihallgatni. Hollósi Gábor azt mondja, a megtámadott diákok úgy nyilatkoztak, hogy romák támadták meg, ebben az irányban kezdődött meg az adatgyűjtés - azonban egy diákok álló csoportot sikerült  azonosítani a rendőröknek. Hárman a Hefelébe járnak, egy diák a Vasi Bau tanulója. A rendőrség nem etnikai és faji alapon foglalkozik az eljárás alá vont személyekkel, szögezi le ismét Hollósi Gábor, utalva arra, hogy a hétfői sajtótájékoztatón politikusok firtatták az elkövetők származását.

Az a lényeg, Magyarországon biztonság legyen, mondja Puskás Tivadar, a törvényeket be kell tartani, teszi hozzá. Aki a közösség ellen vét, azt a társadalom felelősségre vonja - és megköszöni a gyors felderítést.

9:38 Napirend előtti kérdések jönnek., de előtte még Balassa Péter (Jobbik) következik -  visszatér a diákverésre. Mint mondja, az ügy előtt már három héttel egyetemistákat megvertek, és kéri a rendőrséget, valamint a polgármestert, hogy vizsgálják ki az ügyet és zárják le megnyugtatóan. Puskás azt válaszolja, a felderítés és a nyomozásnem az ő dolga.

Szakács Dávid (Fidesz) a választókerületét érintő problémáról beszél: a Vörösmarty utca és a Szentmárton utca sarkán lévő zöldségesbolt körüli szinte állandó italozásról szól, az áldatlan állapotok zavarják az ott lakókat.  Kéri a rendőrséget és az illetékes osztályt, hogy segítsen megoldani a helyzetet.

Czeglédy Csaba (MSZP) nagy összegben fogadott volna arra, hogy Gyebrovszki János visszahelyezése nem kerül napirendre és furcsállja, hogy a képviselők a bocsánatkérésig sem jutottak el.

Másik topikja az Art Café - arról beszél, hogy a kávézóra vannak érdeklődők, akár magasabb bérleti díjért. Továbbá azt mondja: nem nyugtát, hanem vásárlási részletezőt kapnak a vendégek, Czeglédy ezket a bizonylatokat barátain keresztül szerezte be, mert ő bizony oda nem jár. Adóügyi bűncselekménnyel gyanúsít meg valakit - szól közbe Puskás miután szót kap Czeglédytől - ez másképpen rendezendő.

Reménykedünk, hogy Hollósi Gábor még a helyszínen tartózkodik, és ott helyben intézkedésre kerül sor.

Czeglédy a Savaria Karneválról is érdeklődik, hogy rendben zajlanak-e az előkészületek.

9:57 Szakály Gábor (Fidesz) arra ad magyarázatot, miért nem támogatták Gyebrovszki visszahelyezését. Egy felújítási munka körüli dolgokat emlget, majd emlékzteti Czeglédyt arra, hogy a magyar bíróság korábban adócsalásért elítélte a képviselőt, így elég fura adóügyekben megnyilvánulnia. Gyebrovszki viszontválasza: a Fidesz rágalmakat szór és a közbeszerzési törvény visszaságairól beszél. Puskás eközben felhívja az adóhatóság figyelmét a Czeglédy barátai által beszerzett vásásrlási részletezőkre. Nézzük a bejáratot, hátha felbukkan egy álruhás adóellenőr James Bondnak, vagy aktatáskának álcázva. Csalni nem szabad, összegez a polgármester.

10:05 Horváth Zoltán Marton és Molnár alpolgármesterek oslói útjáról érdeklődik, ahol a politikusok egy zöldenergiával működő erőművet tekintettek meg. Ha jól vesszük a mondandóból, hasonló épülne Szombathelyen is - egy biomassza-erőműről van szó, ilyent hoznának létre a vasi megyeszékhelyen is, delegáció érkezik Norvégiából a nyár folyamán.

Közben néhányan azon derülnek, hogy Marton és Molnár Oszlóban (oszlóban) voltak, haha, nevetünk kényszeredetten magunk is, szóvicc, értjük, csak nem szeretjük, mert elég antik.

Gyebrovszki János visszatér a közbeszerzésre, megyek az adok-kapok, most éppen azt halljuk, van olyan képviselő, aki adószám nélküli cégek pályázati részvételét támogatja.

Lendvai Ferenc választókerületének problémáit tárja a nyilvánosság elé. A hajléktalan-kérdéssel kezdi, a Joskar-Ola egyik szupermarketjének környékét szállták meg a nincstelenek, napközben ott élik az életüket és italoznak, 15-20 emberről van szó, akik a szőlősi templom előtti rekettyésben is előfordulnak , valamilyen értelmes napi elfoglaltságot kellene találni ezeknek az embereknek.  A másik ügy: a piac környéki, nem fizetős parkolóhelyeknél alakult ki zsúfoltság, előfordul, hogy a lakók nem tudják használni a garázsokat. Továbbá felhívja a figyelmet arra, hogy a piac nehezen közelíthető meg a piac.  

Balassa Péter (Jobbik) arról érdeklődik, egyeztettek-e a politikusok az iskolák képviselőivel, továbbá Molnár Miklóstól azt kérdezi, miről tárgyalt bankokkal. Molnár válasza: idén a városnak 4 milliárd hitel kellene ahhoz, hogy a város a fizetőképességét megőrizze, csak éppen a pénzintézetek nem igazán tolonganak azért, hogy hitelezzenek a városnak.

Rettegi Attila (Fidesz) az oladi parkolási helyzetről számol be: 2076 lakáshoz 1070 parkoló áll rendelkezésre, ezen valahogyan változtatni kell.

Németh Kálmán a közműfektetés anomáliát ismerteti: a munkát végzők a járdák és utak helyett gyakran a zöldterületeket "bontják fel".

10:35: Gyebrovszki János (MSZP) az új parkfenntartó nem áll a helyzet magasalatán, nem igazán végez minőségi munkát, erre utalnak a médiabeszámolók is. Ebben az ügyben elmaradásunk van, válaszolja a polgármester, de meghallgatjuk a választ is. Marton Zsolt válaszol: a gépek vásárlása csúszott a közbeszerzés miatt, a parkfenntartó szerződését folyamatosan ellenőrzik, és igyekznek megszüntetni a tapasztalható problémákat.

10:55 egészségügyi kitérő után egy kis parkfenntartó, majd rákanyarodnak a képviselők a Ságvári-szoborra, Czeglédy Csaba szerint a szobrász nem egedélyezi az emlékmű áthelyezését. Megint egy kis parkfenntartó: a játszóterek is rossz állapotban vannak - Czeglédy Csaba belelendül, Puskás fékezi, tíz perc szünet következik, Puskás Tivadar szobájába hívja a frakcióvezetőket.

Ehelyről kérjük az ülés közvetítő televíziót, hogy a sportműsorok gyakorlata alapján egy nagy, szőrös mikrofont  nyújtsanak be a helyszínre, hogy a polgárok is hallják a megbeszélésen elhangzottakat.

11:22 a tisztázó szünet után folytatódik a közgyűlés - Ságvári-szobor a topik, bizottsági döntés alapján elhelyezik jelenlegi helyéről. Sági József (Fidesz) szerint egy szoborparkot kellene létesíteni, ott lenne a helye a kiérdemesült szobrokat - Ságvári a SZOVA raktárba kerül. Sági művészettörténeti referátumot tart - az idő majd eldönti, hogy melyik alkotás mennyit ér. Puskás pontosít: a közgyűlés dönt a bizottsági javaslatról.

Horváth Attila (MSZP) szobrozik tovább, afelől érdeklődik, hogy szükséges az alkotó aláírása az eltávolításhoz, továbbá miért nem kérdeték meg a helyieket. Nagy Tibor aljegyző: az alkotó véleménye kikérhető, de közgyűlés dönt - szerintünk Ságvári bevonul a SZOVA raktárába.

Lazáry alpolgármester a Karnevál ügyében nyugtatja mega  közvéleményt,, kijelenti, hogy minden rendben lesz, a civil szervezeteket is bevonják a szervezésbe. Czeglédy kér szót: szerinte valaki hívogatja a középiskolákat, hogy mit keresnek a diákok a közgyűlésen - nem kellene cseszegetni az iskolákat, fakad ki. A polgármester megígéri, ha valaki a hivatalból telefonál, akkor leállítja. Szakály Gábor kikéri magának az egészet, és örül, hogy ott vannak a diákok a teremben.

Újabb csoport érkezik, őket is üdvözli a polgármester - közben a nyugat.hu úgy tudja, a Gépiparit hívták fel a városházáról, hogy a jelenlévő diákról érdeklődjenek, illetve a tanmenetet szerették volna látni, hogy valóban társadalomismereti óra keretében érkeztek-e a tanulók.

Czeglédy a Vas Népe ballagási mellékletének támogatásáról kérdez, majd pedig Ságvári a raktárba utalják a képviselők.

11:50 most jutottunk el odáig, hogy a két közgyűlés közötti beszámolót elfogadták a képviselők.

Kicsit lankad a figyelmünk, most a Fő téri teraszok kerülnek a terítékre, előfordul, hogy nagyobb területet foglalnak el - valószínűleg fel kellene állítani egy helyi Seal-kommandót, amely a legkorszerűbb, lézeres, precíziós mérőszalagokkal lenne felszerelve. 

A közterületi dohányzás témakörét is körbejárják a képviselők, csikkmennyiségben jól áll a város.

12:10 lesz pénz a közterület-felügyelők és a rendőrök közös járőrözésére, hangzik el. Kiegészítés: térfigyelő rendszer kiépítése is javítana a közbiztonságon.

12:23 lesz-e helyi népszavazás a közoktatási ügyekben - most szavaz a közgyűlés a sürgősségi indítványról, előtte Horváth Zoltán (LMP) buzdítja a képviselőket, hogy támogassák a kezdeményzést, hogy a polgárok is hallathassák a hangukat.

Czeglédy Csaba arról beszél, hogy a népszavazásarról döntsön:  idén és jövőre ne legyen összevonás és bezárás az oktatási intézményeknél - a közoktatási törvényt szeretné megvárni az ellenzék.  Puskás válaszában arról polemizál, hogy lehet-e a kérdésben népszavazást kiírni, mivel a kérdés - az oktatási rendszer -  a közgyűlés hatáskörébe tartozik. Most akkor lehet vagy nem lehet, tesszük fel a kérdést a polgármester szerint szavazzon a kérdésről.

Most egymás vállát veregeti a kormánypárt és az ellenzék a népszavazás ügyében, könnybe is lábad a szemünk, de a totális elérzékenyüléssel megvárjuk, mi lesz a testület véleménye.  Szakály Gábor (Fidesz)  a szocialisták politikai kérdéssé tették az iskolai ügyeket, mivel az előző városvezetés rossz döntései miatt került kényszerhelyzetbe az önkormányzat, a tiszta kezdeményzés élére állt a baloldal - mindez reakció Czeglédy korábbi hozzászólására, miszerint nem politikai ügyről van szó.

A békés hangulatnak vége, elég magas a puskapor-koncentráció a levegőben.

Sági József : szakmainak álcázott politikai akció zajlik, meg lehet nézni, hogyan gyűjtik a politikusok az aláírásokat a bezárási ügyekben. Azt mondja, hogy a nyugat.hu Czeglédy Csaba érdekkörébe tartozik, ezt innét cáfoljuk, a portál természetesen nem tartozik a politikus érdekeltségébe, véletlen egybeesések miatt keletkezik időnként ez a látszat.

Sági anekdotázik, hogy mit mondott neki Ipkovich és Nemény az iskolabezárásokról, annak örülünk, hogy foci után is súlyos dolgokról társalognak nagyjaink.

Czeglédy viszontválasza jön, izgulunk, nehogy mégis kiderüljön, hogy van köze a nyugat.hu-hoz, ezt a megrázkódtatást nem viselnénk el. A szentkirályi iskola bezárása a topik, arra tippelünk, hogy mégsem lesz összeborulás. Lehet, hogy kellene egy politikusi futball rendezni, hátha utána konszenzus születne az ügyről.

Németh Kálmán azt javasolja, hogy a Fidesz fejezze be a város 24 milliárdos tartozásának emlgetését, mert nem igaz és károkat okoz. Most jön az a lemez, hogy előző ciklusban felhalmozott adósság összehozásában a jobboldal is tevékeny részt vállalt. Bízunk abban, hogy valamennyi ügyet is előrángatják, például azt is, hogy ki figyeltetett meg és fenyegetett újságírókat az előző ciklusban, valamint melyik politikus lobbizott bizonythatóan azért, hogy az ellenfelével készített interjú ne jelenhessen meg.

Molnár Miklós reagál az adósság kérdésére: az Állami Számszevőszék a megyéket és a városokat, valamint többségi tulajdonú cégeket is átvilágítják, arra kíváncsi a kormány,hogyan alakult a hiány.

Ennek nagyon örülünk, mindemellett nagyon érdekes lenne tudni, milyen kapcsolati (rokoni, politikai) rendszer szerint kerültek/kerülnek jól fizető állásba emberek.

Marton Zsolt alpolgármester foglalja össze a vitát, szerinte mindenki véleményt tudott formálni az átalakításról, nem jószántából cselekedett az önkormányzat. Kértek-e felhatalmazást a néptől a kötvénykibocstásra, kérdezi az ellenzétől. Azzal fejezi be, hogy állsápontja szerint a népszavazás nem kiírható, szerintünk ezt tükrözi mjd a voksolás is.

És lőn: nem lesz helyi népszavazás az iskolákról.

13:06 első napirendi pont kapcsán Czeglédy nagypolitikai összefüggésekkel indít, a MOL-részvények visszavásárlásával kezdi. Regisztráljuk, hogy folytatódik a vita, függetlenül attól, hogy mi lenne a topik. Czeglédy szerint is közös a felelősség az elmúlt nyolc évért, drukkolunk, hogy legyen emiatt tömeges lemondás, bár erre minimális az esély, helyette köztéri hamuszórásal is beérnénk.

Egyébként ez lenne az aktuális napirendi pont.

13:20 még mindig a hitelállomány a topik, Molnár arról beszél, hogy nehezen tud a biztosítékot biztosítani a hitelekhez, egyébként a napirendi pont arról szól, hogy a város folyószámlájának vezetéséről szóló szrződés lejár, illetve legyen 2 milliárdos rövid lejáratú hitelkerete a városnak. Itt olvasható a javaslat, amit egyébként elfogadnak a képviselők.

Szakács Dávid a fajsúlyos kérdések előtt indokoltnak látja az ebédszünetet.  Az SZMSZ módosítását még megtárgyalják, jelenti ki Puskás Tivadar. és tárgyalják is.

Közben a média kerül terítékre, azon polemizálnak a képviselők, hogy kell-e élő közvetítés. Az álláspontok: nem, csak összefoglaló (jobboldal), igen, feltételenül (baloldal).

14:35 szavazással arról, hogy kikerüljenek a vagyonnyilatkozatok a város honlapjára. A döntés: igen.. Vita ismét: a közgyűlési online közvetítés jogáról dönthet-e a közgyűlés? Ami azt is jelenti, hogy lenne ilyen jelentkező. 8 hozzászló szeretne ehhez hozzászólni. Marton pontosít: az online közvetítéshez a polgármester írásos engedélye kellene.Súylos verbális vita alakul ki arról, hogy a bunkó és kinek vannak médiafullajtárjai. nem győzzük ismételni, Czeglédynek bírósági papírja van arról, hogy a nyugat.hu nem tartozik az érdekkörébe, így nem is értjük a kirobbant polémiát.

Szavazás: nem lesz élő, televíiós közvetítés. Most egy kicsit gondban vagyunk: a szöveges online közvetítés is online közvetítés, avagy csak a kamerás adáshoz van szükség polgármesteri engedélyre, de szívesen lepecsételtetjük magunkat, ha szükséges.

Szavazás módosító javaslatokról: nem mindegy, úgysem szavazzák meg, halljuk a megjegyzést, annyira már nem barátságos légkör. Az új szmsz tervezete itt elolvasható.

Nincs ebédszünet, jön a negyedik napirendi pont, a szakképzésről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!