Vulkánkitörés miatt időlegesen lezárták az izlandi légteret

Lezárták időlegesen vasárnap az izlandi légteret az ország legaktívabb vulkánjának kitörése miatt - közölte az izlandi repülőtereket igazgató hivatal (Isavia).

MTI

A Grimsvötn a sziget délkeleti részén található, a Vatnajökull gleccser alatt. A vulkánból húsz kilométeres magasságba felérő sűrű füstoszlop emelkedett, a tűzhányó legutóbb 2004-ben volt ilyen aktív.
   
Hjordis Gudmundsdottir, az Isavia szóvivője azt mondta, hogy a hamufelhő ugyan beterítette Izlandot, de nem Európa felé, hanem nyugati irányban, Grönland felé tart.
   
Tudósok számítottak arra, hogy a tűzhányó mostanában újra működni kezd, de hozzátették, valószínűleg nem lesz nagy kitörés, és nem teremt majd olyan légiforgalmi káoszt, mint amelyet az Eyjafjallajökull vulkán okozott hamufelhőivel 2010-ben. 
   

Az európai hatóságok akkor öt napra lezárták a légteret, mert attól tartottak, hogy a vulkáni hamu megrongálhatja a sugárhajtású repülőgépek hajtóműveit. Az intézkedések mintegy tízmillió utast érintettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!