A GYSEV-é lehet a szombathelyi vasútállomás

Egy bizalmas dokumentum szerint a GYSEV átvenné több vasútvonal és a szombathelyi állomás vagyonkezelését. A vasutasok attól tartanak, hogy elbocsátások lesznek az átadás-átvétel után.

Peltzer Géza

A dokumentumokat munkahelyüket féltő vasutasok hozták be szerkesztőségbe, mondván, szerintük az
átadás-átvételt drasztikus leépítés követi majd. Az első dokumentum egy összefoglaló a GYSEV tervezett vonalbővítéseiről. Ebben az szerepel, hogy az osztrák tulajdonú társasághoz kerülnek a Szombathely-Kőszeg, a Szombathely-Porpác, a Körmend-Zalalövő, a Szombathely-Zalaszentiván és a Rajka-Hegyeshalom-Csorna-Porpác vonalak, valamint a szombathelyi vasútállomás. Az átvétel után ezek a vasútvonalakat a GYSEV üzemelteti majd, a társaságot terhelik a költségek, és hozzá jutnának a bevételek is már a 2011/2012 évi menetrendi időszak kezdetétől.

Az elképzelés szerint a MÁV átadja valamennyi ingatlant és műtárgyat ezeken a szakaszokon a GYSEV vagyonkezelésébe, de Szombathelyen előbb átvizsgálják az állomás funkcióját, hogy elkerüljék azokat a problémákat, amelyek később jelentkezhetnének. A működtetéshez szükséges egyéb eszközöket (gépek, bútorok, anyagok stb.) a GYSEV megvásárolná. A pályavonalakat és a biztosítóberendezéseket is átadja a MÁV a GYSEV vagyonkezelésébe. Az anyag részletesen taglalja, miként kerülnének a GYSEV-hez a villamos felső vezetékek, a kábelhálózatok és egyéb, az üzemeltetéshez nélkülözhetetlen dolgok.

Külön fejezet szól arról, hogy mi lesz a dolgozókkal. Az elképzelés szerint a GYSEV átvenné a jelenlegi MÁV-alkalmazottakat, azzal, hogy a két kollektív szerződés közül a dolgozó számára kedvezőbb lenne az érvényes. Az összefoglaló megállapítja, hogy a MÁV szombathelyi központjából irányított terület csökken, a GYSEV-é pedig nő, de az arányok nem leképezhetők az egyedi feladatot ellátókra. Ezért a munkavállalók átadásáról az egyedi feladat-átcsoportosításokat figyelembe kell venni.

A körmönfont fogalmazás mögött a vasutasok leépítési szándékot sejtenek. Egy olyan levél másolata is birtokunkban van, amely szerint dr. Fellegi Tamás miniszter támogatja a GYSEV javaslatait. A GYSEV nem kívánta kommentálni értesüléseinket. Elismerték, van ilyen szándék, de ennek kommunikálását későbbre tervezték.

Sínen a GYSEV

A Körmend-Zalalövő vonalon jelenleg szünetel a személyszállítás, de átvétel, illetve a vonal felújítása után ez ismét beindulna.

A Szombathely-Kőszeg vonalon ez év december 12-től a GYSEV végzi majd a személyszállítást, de már GYSEV motorvonatokkal.

A Szombathely-Zalaszentiván vonalon a GYSEV Zrt. végzi a személyszállítást, a közszolgáltatási megrendelésben szereplő menetrend alapján  saját kocsikkal és személyzettel.

A szombathelyi állomás átadását úgy kell megvalósítani, hogy ez a MÁV Zrt. regionális központi tevékenységét a későbbiekben ne tegye lehetetlenné - kötötte ki a miniszter.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!