A roma családok felében senki sem dolgozik

A Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet átfogó kutatást készített a magyarországi romák helyzetéről. A becslések alapján jelenleg 750 ezer roma él hazánkban.

Bajdó Bettina

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium háttérintézményének az volt a célja a felméréssel, hogy megbízható, országos szintű, nemzetközileg is összehasonlítható pontos információkat kapjanak. A közlemény szerint a reális becslések alapján jelenleg nagyjából 750 ezer roma él Magyarországon, a legtöbben az ország északi és keleti területén, illetve a Dél-Dunántúlon.  

A kutatás előzetes adatai szerint a romák egészségi állapota összességében sokkal rosszabb, mint a többségi társadalomé, ebből következik, hogy várható élettartamuk is jelentősen elmarad a többség várható élettartamától. A kutatás előzetes adatai szerint rendkívül rosszak a roma népesség foglalkoztatási mutatói. A 16 és 64 év közöttieknek csupán 27 százaléka állította magáról, hogy dolgozó, pénzkereső ember, míg csaknem 30 százalékuk munkanélkülinek vallotta magát. A roma háztartások 55 százalékának egyetlen dolgozó tagja sincs.

Forgács Károlyné, a Hárofit Közhasznú Egyesület elnöke elmondta,  próbálnak segíteni a hátrányos helyzetűeknek és a roma származásúaknak, viszont évről évre egyre nehezebb a helyzetük. Hat évig együttműködött a város az egyesülettel, így közösen mindig tudtak munkát ajánlani a rászorulóknak. Idén még nem született együttműködési megállapodás a várossal, keresik a lehetőségeket.

- Nemcsak a romák között sok a munkanélküli, hanem ez az  egész társadalomra jellemző probléma - folytatta az elnök.  - Próbálok segíteni munkát találni a rászorulóknak, viszont általában 40 emberből kettőt sikerül bejuttatni valahova. Nyáron gondot okoz a nagycsaládosoknak a gyerekek elhelyezése. Az egyesület minden nyáron indít napközit,  szakemberekkel közösen felügyeljük a gyerekeket. Eddig minden évben támogatott minket a minisztérium, így tudtunk ingyen étkezést biztosítani, idén erre nincs lehetőségünk. -

Forgács Károlyné hozzátette, nem csodálkozik a felmérés azon részén, hogy mennyire elkeserítő a romák egészségügyi helyzete. Nap mint nap találkozik ezzel a problémával ő is. Azt mondja, a legnagyobb gond az, hogy sok családban nincs pénz a  megélhetésre, a  gyógyszer pedig luxuscikknek számít, ezért a legtöbben  orvoshoz sem mennek el. 

SOK A TÖBBGYEREKES CSALÁD

A családszerkezetre vonatkozó adatok szerint a cigány háztartások jellemző mérete és gyermekszáma meghaladja az országos átlagokat. Az ország fejlettebb területein a cigány háztartások mérete is kisebb, a legnépesebb cigány háztartások a három keleti régióban vannak. A roma népességben magasabb a gyermekeket nevelő háztartások aránya, mint a teljes népességben: a három vagy több gyermekes háztartások aránya megközelítette a 30 százalékot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!