Bogárinvázió a Szajki-tavaknál (képgalériával frissítve)

Szombaton a hosszúperesztegi Szajki-tavak kempingjében mintegy harminc VW gyűlt össze az ötödik bogártalálkozó alkalmával. Számuk persze folyamatosan változott, sokan kirándulni mentek a közeli településekre, mások későbbre jelezték érkezésüket.

Benkő Sándor

A szervezők a pénteki napra érkezést, szalonnasütést, ismerkedést terveztek - ebből az ismerkedés napirendi pontot sztornózni lehet, hisz itt mindenki ismer már mindenkit. A legtöbb bogárrajongó a kezdetektől jelen van minden találkozón. Első alkalommal kisorsoltak egy öreg VW bogarat. Felújították, szépen karbantartották és Bárány Zoltán vasszilvágyi nyertes el is hozta a hét végi találkozóra.


A három fő szervezőben - Fülöp László, Komáromi Zoltán és Pethő Zoltán - van három közös vonás: mindannyiuknak van bogara, mármint VW bogara, mindannyian megszállottjai is öreg autójuknak, és mindhárman tűzoltók, úgyhogy csak reménykedni lehet abban, hogy komolyabb katasztrófa nem történik a hét végén a megyében, mert bizony akkor szervező nélkül marad a találkozó.

A találkozón közel hetven éves lenne a legidősebb VW, ha az egykori gyártósorról lejövő első autók közül részt vett volna valamelyik, ám az átlag így is 40 év körül van, de egy hippy-busz, amely lakóautónak lett átalakítva 1962-es kiadású. Ajkai tulajdonosa Farkas Zsolt minden elérhető találkozón részt vesz vele, ismerik már őt is, és a suhanó rozsdának becézett transportert is. Mesterházi Sándor sárvári autószerelő a kezdetek óta részt vesz a találkozón, egyszer a legszebb bogár kategóriát is elnyerte. Hajas Tibor már több autót is felújított, - a saját VW-jét is beleértve – elmondta, hogy az alkatrészek pótlásánál nem az eredeti beépítése a cél, mert az nagyon drága, hanem az utángyártottakat használ.


 A fő célja ennek a “bogaras társadalomnak” az, hogy a kocsi működjön, szép legyen, állapotát őrizze meg, legyen megfelelően karbantartva.

Közben begördült újszerű állapotában lévő, legalább negyven éves bogarával Bogdán Pál, a nagykanizsai baráti kör vezetője, aki elmondta, hogy először van a szajki találkozón. Náluk július 8-tól lesz Gyékényesen a bogártalálkozó, amire sikerrel invitálta a szajki társaságot. Szerinte VW bogarasok társadalma tiszteli, ismeri egymást, már messziről üdvözlik egymást az utakon.

S hogy mitől alakul ki a bogárimádat? Azt mondják, hogy csak bele kell ülni, vezetni kell, aztán jön egy kattanás, és kész is a ragaszkodás. A találkozó résztvevőinek ügyességi és tájékozódási versenyt rendeztek, felvonultak, és különféle “leg” díjakat osztottak ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!