Érettségi tétel lett kolontári írásunk

Médiaismereti érettségi tétel lett online verziónk egyik, októberi írása: a riport a vörösiszap-katasztrófát vizsgálta meg a feldolgozások szempontjából.

Vas Népe

A cikk, amelyet Török Tibor, akkori online főszerkesztő jegyez, azt elemezte, milyen nehézésgekkel szembesültek az újságírók, médiamunkások, a tavaly októberi iszapömlés kapcsán. (A mi tragédiánk marad a vörösiszap-katasztrófa riporteri szemmel című írásunk 2010. október 9-én jelent meg .

A Kolontár mellett átszakadt tározónál történtekről leghamarabb a Pannon Lapok Társasága, az MTI és  TV2 munkatársai számoltak be. A Napló kollégái, illetve a Vas Népe fotórovat-vezetője, Benkő Sándor az elsők között érkezett a helyszínre.  A tragédia napján készült fotók, videók szinte valamennyi magyar és számos külföldi portálon megjelentek, az igazi médiaroham csak két nappal később következett be. Nem volt könnyű a vörösiszap-katasztrófa újságírói szempontból sem: aki nem ismerte a zagytározó méreteit, a helyszínt, a körülményeket  annak vajmi kevés fogalma lehetett arról, hogy mit jelent 700 ezer köbméter lúgos víz és sár kiömlése. A gyorsan reagáló médiamunkások gyakorlatilag ugyanúgy vágtak bele a feladatba, mint a segítők, gondolkodás nélkül, csak a munkájukra koncentrálva, olvasható az írásban.

A riportban megszólalt Bartók Zoltán, a TV2 szombathelyi tudósítója, aki operatőr kollégájával, Wolf Ferenccel Veszprém indulva érkezett a tragédia helyszínére. A riporter számos háttérinformációval szolgált a televíziósok munkájáról.    

Az érettségin a diákok az alábbi feladatokat kapták a írás kapcsán:
 
A cikkből kiindulva írjon rövid esszét Mi mondjuk meg, mi a fontos nektek címmel!
 a) Az esszé első részében a riport alapján nevezzen meg legalább öt alapvető  tényt ésvagy jelenséget, amely jellemezi a kortárs média működését! Állításait igazolja a cikkből vett rövid idézetekkel!
 b) A riportra támaszkodva vázolja röviden, hogy a média vörösiszap-katasztrófa kapcsán milyen kérdések, problémák felvetésével határozta meg a közbeszédet! Legalább három témát nevezzen meg!

Ide kattintva egy helyen megtalálja a vörösiszap-katasztrófával foglalkozó anyagainkat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!