Kemenespálfa: felavatták a Szent Pál Szociális Központot

Szerdán ünnepelt Kemenespálfa és környéke. Államtitkár avatta, püspök áldotta meg a hajdani iskolából lett szociális foglalkoztatót.

Némethy Mária

40 új munkahely. Manapság ez nagyon jó hír. Valószínűleg így könyvelte el magában tegnap délben mindenki, aki ott volt Kemenespálfán, a Szent Pál Szociális Központ átadásán, felavatásán.

A római katolikus templomban a szentmisét dr. Veres András megyés püspök és dr. Konkoly István nyugalmazott szombathelyi  püspök mutatta be. Onnan érkeztek az ünneplők a ház felavatására. Itt Bodorkós Imre Jánosháza-Kemenespálfa plébánosa bevezetőként ismertette a ház történetét.

Elmondta: 1948-ig egyházi iskola működött benne, utána állami. A rendszerváltást követően  visszakerült egyházi  tulajdonba az épület, hasznosítani akarták, de 15 éve  üresen állt mindaddig, amíg a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász 2010-ben elindított, az idén folytatódó Kríziskamra  projektjén keresztül most hasznosult.

Nemcsak egy régi iskolaépület kapott új életet, hanem sok ember is  jelentette ki ünnepi avatóbeszédében a kormány képviseletében  V. Németh Zsolt  vidékfejlesztési államtitkár, aki elmondta: Magyarországon 700 ezer megváltozott munkaképességű ember él, ez a gazdaság számára nagy lehetőség. Miért? Körükben most 12-15 százalékos a foglalkoztatottság, míg a fejlett nyugati világban  40 százalékuk dolgozik. Az államtitkár szólt arról is, hogy a karitász által kezdeményezett foglalkoztató létrehozása a vidék  megújulásához, az ország építéséhez egyaránt hozzájárul. 

A házat dr. Veres András  püspök áldotta meg, bemutatta Tuczainé Régvári Marietta, a szombathelyi karitász igazgatója. Az épület oldalán egy márványtáblán örökítették meg mindazok nevét, akik segítettek létrehozásában.

Közülük ketten, Rácz Elemér az Inter-Alp ügyvezetője, és Némethné Pál Gyöngyi külön elismerésben részesült. Az új intézmény egy festményt kapott ajándékba, amely a névadót, Szent Pált ábrázolja. Gyermekek  versekkel, énekekkel bőven  tűzdelt ünnepi műsort adtak elő.

Kemenespálfaiak és Bobán, Izsákfán, Nemeskocson, Köcskön és Egyházashetyén élők dolgoznak itt,    bőrfeldolgozást végeznek. A helyzetet jól  jellemzi: nyolcvanan jelentkeztek a negyven helyre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!