Megfelelő a vasi tavak vízminősége

A megyében található természetes fürdőhelyek vize megfelelő minőségű, ezért bátran meg lehet mártózni bennük. Erről az Országos Környezetegészségügyi Intézet adatai tájékoztatnak.

Bajdó Bettina

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal szakemberei az elmúlt hetekben ellenőrizték hazánk kijelölt fürdőhelyeit. Olyan kérdésekre keresték a válaszokat, mint például van-e megfelelő nagyságú pihenőhely, tiszta és  rendezett-e a partszakasz, megfelelő-e a füvesítés, parkosítás, illetve gondoskodtak-e öltözőkről, illemhelyekről. 
 
Hazánkban összesen 255 szabadvizi fürdőhely létezik. Ezek közül 19 nem üzemel, egy helyen pedig tilos a fürdőzés. További hét helyen  még folyamatban van a besorolás. A jogszabályoknak megfelelő minősítési rendszer szerint 172 fürdőhely kapott kiváló, 34 jó, 10 tűrhető, míg 12 kifogásolt minősítést.
 
A fürdővizeket az uniós irányelv szerint négyéves időszak bakteriológiai vizsgálati eredményeinek értékelése alapján kell minősíteni. Ez egy bonyolult számítási képlet alapján készül el, ami nem csak egy-egy mintát, illetve vizsgálati eredményt vesz figyelembe, hanem a vízminőség változásait is követi. A kijelölt strandokon a vízminőség vizsgálata az üzemeltető feladata. Az európai uniós előírások szerint a szezonban havonta legalább egyszer kötelező mintát venni. Ezeket az adatokat az Országos Környezetegészségügyi Intézet holnapján kötelező közzétenni. 

Az oldalon található egy térkép is, melyen fel vannak tüntetve megyénk természetes fürdővizei is. Ebből kiderül, hogy a működő strandok mindegyikének fürdővize megfelelő minőségű. Az elmúlt években is folyamatosan végeztek vizsgálatokat, ezek az adatok is elérhetők a neten. A gersekaráti, a hegyhátszentjakabi és hosszúperesztegi tó vize kiváló minősítést kapott, a máriaújfalusi Hársas-tó vizét pedig tavaly jónak minősítették a szakemberek.

HIRTELEN VÁLTOZHAT A VÍZMÉLYSÉG

A szakemberek felhívják arra is a figyelmet, hogy a fürdőzök is sokat tehetnek a tavak vízének és környezetének a megóvásáért. Kiemelték, hogy lázasan, betegen senki ne látogassa a strandokat, valamint felhevült testtel sem ajánlatos a vízbe ugrani. A gyermekeket soha ne hagyjuk felügyelet nélkül. A természetes fürdőhelyeken, különösen a folyóvizeken a vízmélység hirtelen változása és a sodrás veszélyes. lehet Megáradt folyóvízben pedig tilos fürödni.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!