Nagy meleg, extrém UV-B sugárzás

Szabadság, pihenés, vízpart. Jó, hogy itt a nyár, de minden egyes öröme mellett számolnunk kell a káros kellemetlenségekkel is. Bőrünk és szemünk védelme elsődleges.

Vas Népe

Egyre több ultraibolya sugárzás jut el a Földünkre, mivel az ózonréteg rohamtempóban vékonyodik. Mindenki óvatosan kezdje a napozást, mivel bőrünket megviseli az erős sugárzás.  

Délelőtt 10 és 16 óra között nem érdemes a napon feküdni, hiszen könnyen bőrrákot kaphatunk. Ha a nyaraláson mégsem tartjuk be ezt azt időkorlátot, használjunk minél magasabb faktorszámú naptejet. Szemünk védelme sem elhanyagolható, ezért lehetőleg száz százalékos UV védelemmel ellátott napszemüveget vásároljunk. Ha nem így teszünk, könnyen előfordulhat, hogy a látásélességünk csökken. Mindezek mellett mégis az a legfontosabb, hogy jól érezzük magunk ebben a pár hónapban, amíg tombol a szünet és a vízi szezon.

OLDALTÖRÉS: Hőségriasztás rendelt el csütörtökre az országos tiszti főorvos

 
Hőségriasztás rendelt el csütörtökre az országos tiszti főorvos

 
Hőségriasztás rendelt el csütörtökre az országos tiszti főorvos

 
Hőségriasztás rendelt el csütörtökre az országos tiszti főorvos

Elsőfokú hőségriasztást rendelt el csütörtökre több régióra az országos tiszti főorvos - tájékoztatta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerdán az MTI-t.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint csütörtökön a Dél-Dunántúlon, a közép-magyarországi régióban és az Alföldön jellemzően 26 Celsius-fok körüli középhőmérséklet várható - olvasható a közleményben.

Mint írták, az országos tiszti főorvos az érintett területekre a csütörtöki napra a lakosság számára szóló figyelmeztetésként elsőfokú hőségriasztást ad ki; ezeken a területeken napközben a hőmérséklet elérheti a 34 fokot. 

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal nyomatékosan kéri az érintett területeken élőket és az ott tartózkodókat, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, s délelőtt 11 és délután 3 óra között lehetőleg ne menjenek a tűző napra. Javasolják, hogy a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények alkalmazásával védjék az emberek a bőrüket.
   
Kitértek arra is, hogy az északnyugati országrészre csütörtökön már hatással lesz egy közelben lévő hidegfront, így ott a legmagasabb hőmérséklet 30 fok alatt valószínű.

Pénteken egy markáns hidegfront hatására 5-10 fokkal lehűl a levegő, ezt követően a jövő hét elejéig mindenhol 30 fok alatt marad a csúcshőmérséklet - olvasható a közleményben.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!