A holokauszt áldozataira emlékeztek Szombathelyen

1944. július 3-án kezdődött el Szombathely zsidó lakosságának deportálása Auschwitzba. Erre, a holokauszt áldozataira emlékeztek vasárnap a megyeszékhelyen.

Némethy Mária

Szombathely zsidó lakosságának deportálása Auschwitzba 1944. július 3-án kezdődött. Alig néhányan élték túl a holokausztot.

Vasárnap rájuk, 4228 Szombathelyre soha vissza nem tért, halálgyárban meghalt emberre emlékeztek a megyeszékhelyen. A zsidó  imaházban a magyar és az izraeli himnuszok elhangzása után  Márkus Sándor, a hitközség elnöke köszöntötte az emlékezőket, majd Szabó Tibor Jászai-díjas színművész mondta el Radnóti Miklós Töredék című versét. 

Felolvasták Aliza Bin-Noun, Izrael állam magyarországi nagykövetének üzenetét. 'A borzalmakat ki kell mondani, a gyilkosokat nevükön kell nevezni" -  hangzott el.  A nagykövet szerint emlékezni, emlékeztetni kell arra a szörnyű időszakra, a 600 ezer magyar áldozatra, s össze kell fogni a kirekesztés és a gyűlölet ellen. 


Szarka Gábor, a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke arról szólt, hogy nem lehet meg nem történtté tenni azt, hogy "azokban a nehéz időkben a nemzet megmérettetett  és könnyűnek találtatott." Elmondta: a magyarok közül is kerültek ki gyilkosok, de voltak emberséges emberek is.

Harangozó Bertalan, Vas megye kormánymegbízottja azzal kezdte: "Fejet hajtunk azok előtt, akiket megkülönböztettek akkoriban a törvények." Már csak falak, téglák idézik a hajdan virágzó szombathelyi hitközséget, de  tagjai így is itt vannak velünk. Közös kötelességünk az emlékezés rájuk. Beszélt a Ne ölj! parancsolat  betartásáról, arról, hogy erkölcs nincs tisztesség nélkül.

Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere a városban élt  zsidóság történetét ismertette. Megemlítette: a Dunántúlon Pécs és Győr után itt élt a legnagyobb létszámú zsidó közösség, köztük számos kiválóság.  

Kerecsényi Zoltán, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének alelnöke után Vencel György rabbi arra emlékeztetett: a hatalmas veszteség mindmáig közöttünk van.

A holokauszt ma már kevés  túlélőjét virággal köszöntötték. A Rákóczi utcai emléktáblánál, majd a zsidó temetőben is koszorúkkal emlékeztek az elhurcoltakra. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!