Bük: felújítják a műemlék parasztházat

Vagy két tucatnyi önkéntes sürgött-forgott kedden a felújítás alatt álló Kóczán-ház udvarán Bükön.

Tersztyánszky Krisztina

Szó szerint az utolsó simításokat végezték a házon: a tenyerükkel sározták a falakat. Tavasszal állagmegóvási munkákkal kezdődött a műemlék paraszti lakóház felújítása. Bekötötték a vizet és a villanyt, fürdőszoba, padlófűtés készült. Pótolták a födém hibás részeit, konzerválták a gerendákat, majd elkészült az Oszkón aratott rozskévékből a vadonatúj zsúpfedél.

Ezek után a falak helyreállításának fogott neki a Hagyományos Házépítő Kft, amely az oszkói pincék helyreállításán tanulta meg, hogyan is kell bánni a régi házakkal. A több mint fél méter vastag tömésfalon a repedezéseket durva tapasztással betömték, majd elkezdődött a javítás legmunkaigényesebb része, a finomtapasztás.

Ehhez az aprólékos munkához sok kéz kell, ezért a Vas Megyei Önkéntes Centrum és az Oszkói Hegypásztor Kör egy napra társadalmi munkásokat toborzott. Nem volt nehéz, szívesen jöttek mindenfelől, sok embert érdekelt a hagyományos paraszti tevékenység.

Kedden a nagy diófa árnyékában népművelő, tanár, irodai dolgozó, postás, diák hajladozott fülig sárosan. A tömésház bontásból származó sarat agyaggal, törekkel, vízzel keverték, és szorgalmasan kenték-maszatolták vele a ház külsejét. Sok érdeklődő figyelte a ténykedésüket. Eljöttek a helyi óvodások is és szívesen segítettek volna, de azt az óvónéni nem engedte.

Zágorhidi Czigány Csaba építész déltájban már bízott benne, hogy estére legalább az épület külső fala kész lesz. A tapasztás után már csak a meszelés van hátra, meg az aljzat borítása burkolótéglával. A hónap végére átadják a házat a létesülő tájház céljára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!