Kerek jubileum volt a lakásszövetkezetben

Nagy öröm ért 1961 nyarán 74 szombathelyi családot: saját lakáshoz jutottak. Az akkor létrehozott első lakásszövetkezet alapító tagjai pénteken jubileumot ünnepeltek.

Tersztyánszky Krisztina

A lebombázott Széll Kálmán utcai bérházak helyén 1961-ben készültek el az első, téglaépítésű társasházak. Az új otthonok kiutalásáról bizottság döntött. A szerencsés beköltözők közül sokan a város különböző nagyüzemeiben dolgoztak.

A lakásokra jogosult leendő tulajdonosok 1961. nyarán a házak fenntartására, kezelésére megalakították az 1. számú  lakásszövetkezetet. Tisztségviselőket, felügyelőbizottságot, igazgatótanácsot választottak. A lakásszövetkezet 1972-ben vette fel a Savaria nevet, majd 1977-ben egyesült a Kisfaludy lakásszövetkezettel. Számos új lakóházzal bővülve a szervezet ma 868 taggal működik.

Az egykori alapító tagok közül még 21-en élnek. Őket köszöntötte pénteken Novák István ügyvezető elnök a 39-41. számú ház kertjében. Elmondta: a három szövetkezeti társasházban élő tulajdonosok  17 elnököt  használtak el és háromszor változott a lakcímük, anélkül, hogy elköltöztek volna. (Az  egykori Sztálin utca neve később Savaria, majd Széll Kálmán utcára változott).

A lakók pogácsa és üdítő mellett idézték a régi szép időket, amikor beköltözhettek a 49 négyzetméteres lakásokba és az udvarokat gyerekzsivaj töltötte meg. Időközben sokan kinőtték a lakást, nagyobbra cserélték, vagy építkeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!