Kitartó kézművesek: ha kártyás rendszer lesz, nem jönnek a Savaria karneválra

A Kézműves Összefogás úgy döntött a múlt hét végi visegrádi ülésén, hogy ha kártyás fizetési rendszer lesz a Savaria Karneválon, nem jönnek el.

Peltzer Géza

Visegrádon úgy döntöttek múlt héten a kézművesek, hogy amennyiben a kuratórium kitart a kártyás fizetés mellett, nem jönnek el a Savaria Karneválra - tudtuk meg Majoros Sándortól. A férfi a kézműves összefogás nevében elmondta: Meggyőződésem, hogy a kártyás fizetés kárára lenne egy ilyen rangos és nagy múltú történelmi fesztiválnak, mint a Savaria Karnevál.

- Amúgy is rosszul bánnak velünk az utóbbi időben a szervezők: megversenyeztetnek, több kézművest  hívnak el egy-egy vásárra, mint amit a látogatószám valójában elbírna. De ez  csak Magyarországon van így. Nemrég Romániában jártunk, ahol a méltányos helypénz kifizetése után nyugodtan árulhattuk portékáinkat. A legnagyobb problémánk a Savaria Karnevállal az, hogy előzetes egyeztetés nélkül döntött a kuratórium a kártyás fizetési rendszer bevezetéséről. -

Hozzátette: a Szegeden, Tatán, Visegrádon és Szombathelyen (eddig ezek közül egyetlen helyszínen sem volt kártyás fizetés) rendszeresen megjelenő kézművesek közösen döntöttek úgy, hogy létrehozzák a Kézműves Összefogást, és tiltakoznak a kártyás fizetéssel szemben.

- Nem igaz, hogy azért ellenezzük a kártyás fizetési módszert, mert tartunk az adóhatóságtól. Egyszerűen elutasítjuk, hogy ilyen fontos kérdésben döntöttek a fejük felett  ráadásul amúgy is rosszabbodtak a szakma általános feltételei. -
Mérei Tamás, a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány kuratóriumának elnöke ehhez hozzátette, sajnálja, hogy szándékaikkal ellenkező hatást váltott ki a kézművesekben a kártyás fizetés bevezetésének ötlete.

- Úgy gondoltuk, hogy a helypénz és a forgalmi jutalék csökkentése megfelelő ajánlat volt a kuratórium részéről. Folytatjuk az egyeztetést, mert kézművesek nélkül nem vásár a vásár. A kártyás fizetéssel elérhető célokról nem mondhatunk le, mert feladatunk a karnevál hosszú távú stabilitásának segítése, fejlődésének biztosítása. A támogatókat azonban csak konkrét számokkal tudjuk meggyőzni arról, hogy a Savaria Karneválba érdemes tőkét fektetni. Tovább egyeztetünk, mindent megteszünk annak érdekében, hogy itt legyenek a karneválon. Azt azonban a kézműveseknek is tudniuk kell, hogy a kártyás fizetési módszert sokáig nem fogják tudni kikerülni, mert ebbe az irányba halad a világ. -

 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!