Közeleg a parlagfű-szezon: szigorúan büntetik, aki nem irtja

A meteorológiai előrejelzések szerint felmelegedés jön, így várhatóan augusztus közepén megkezdődik az idei parlagfű-szezon. Azok, akik nem irtják a gyomnövényt, szigorú büntetésre számíthatnak. A hatóságok megkezdték az ellenőrzéseket, a büntetés15 ezer forinttól egészen ötmillió forintig terjedhet.

Bajdó Bettina

A parlagfűmentesítési országos programból a Vas Megyei Kormányhivatal Földhivatalának feladata a parlagfűvel fertőzött területek felderítése és felmérése. Ennek során a mezőgazdászok GPS-szel felszerelt kézi számítógépek segítségével azonosítják a fertőzött területeket, erről digitális jegyzőkönyvet vesznek fel, amelyet a helyszínen készített digitális fénykép, valamint a tulajdonosi és földhasználati azonosítók csatolásával továbbítanak egy központi szerverre. A hatósági munkát a növényvédelmi törvény alapján a Vas Megyei Kormányhivatal Növény-és Talajvédelmi Igazgatósága végzi, ez a szerv rendeli el a közérdekű védekezést is. A kiszabható büntetés mértéke a földterület nagyságától függően 15 ezer forinttól ötmillió forintig terjedhet. Szabó Levente, az igazgatóság megyei vezetője elmondta, hogy a tíz napja tartó, több-kevesebb csapadékot hozó, hűvös időjárás hatásaként a parlagfű növekedése és a virágbimbók kialakulása lelassult. A csapadékos idő miatt nem augusztus elején, hanem közepétől számítanak a parlagfű tömeges virágzására.

- A parlagfű leginkább a bolygatott területeken jellemző, az esetek 90 százalékában mezőgazdasági területen fordul elő - mondta az igazgató.  - A több éve elhanyagolt területen csak elvétve fordul elő, mivel innen a többi gyomnövény kiszorítja. Nagyon fontos, hogy minden földtulajdonos illetve földhasználó megfelelően gondozza a saját területét. A védekezés nemcsak a parlagfű, hanem minden gyom visszaszorítását célozza. A mezőgazdaság szempontjából a gyomok magérlelését kell megakadályozni, allergiás embertársaink számára pedig a levegőbe jutó virágpor mennyiségének csökkentése fontos. Belterületen, táblaszegélyeken, tarlókon a mechanikai gyomirtás, kaszálás, tarlóápolás, kultúrnövényben a vegyszeres gyomirtás a legmegfelelőbb módszer.

Az igazgató elmondta még, hogy idén jók voltak a feltételei a napraforgóban végzett vegyszeres gyomirtásnak, mivel sok csapadék esett, így a vegyszer bejuthatott a termőföldbe. Hozzátette, a napraforgótáblák kritikus területnek számítanak, mert nagy területen folyik a termesztésük, és sikertelen gyomirtás esetén a büntetésen kívül más eszköze nincs a hatóságnak.

- A jogszabály szigorú a gazdákkal szemben - folytatta az igazgató. - Ha valaki nem tartja rendben a területét, akkor annak fizetnie kell. A gazdálkodók jogkövető magatartása évről- évre javul. Nagy az érdeklődés a hatékony védekezési módokat, valamint a vonatkozó eljárás menetét illetően. Több helyen tapasztaltuk, hogy az olajtök kultúrákat kézi gyomlálással mentesítették. A földhivatal szakemberei folyamatosan járnak ellenőrizni, majd a jegyzőkönyvekhez mi is hozzáférhetünk az online rendszerünkben. Eddig idén összesen hét ügyben kell intézkednünk, összesen mintegy hét hektárnyi területen. A parlagfűvel fertőzött területeket Körmend és Csehi térségében találták. Ez csak a kezdet, most indul a szezon. Idén fokozott figyelemmel kísérjük a tarlók állapotát.

Az Önkéntesség európai éve során a Vidékfejlesztési Minisztérium pályázatot írt ki önkéntesen szervezett parlagfű irtásra, az ehhez szükséges szerszámokra, védőeszközökre. 250 önkormányzat nyert a Parlagfűmentes település című pályázaton, köztük volt Egyházasrádóc is. Sőre Zoltán polgármester elmondta, hogy számukra nagyon fontos, hogy parlagfűmentes legyen a település. Minden évben odafigyelnek, hogy ne legyen allergiát okozó parlagfű a környékükön. A pályázaton is ezért indultak el, s  sikerrel szerepeltek, egy motoros fűkaszát vehetnek a megnyert 250 ezer forintból. Az új eszközt is a parlagfű irtásához használják majd.

Nehéz átvészelni a két hónapot - munkatársunk véleménye

Augusztusban és szeptemberben Magyarországon minden ötödik ember a parlagfű allergiától szenved, a tüneteit próbálja csillapítani. A parlagfű Magyarországon mintegy ötmillió hektár területen fordul elő, ebből 700 ezer hektár erősen fertőzöttnek számít. Éppen ezért lenne fontos, hogy a lehető legtöbb parlagfűt irtsuk a földekről, hiszen, aki allergiás, annak nagyon nehéz átvészelni ezt a két hónapot. A parlagfű allergia legfőbb tünetei a szem viszketése, könnyezése, a folyamatos tüsszögés, orrfújás. Bár én nem vagyok érzékeny a parlagfűre, de minden évben a családdal közösen átnézzük a házunk környékét, s irtjuk a gyomnövényt. Folyamatosan ellenőrizzük a zöld területeket, hogy ezzel segítsük a környezetünkben élő allergiásokat. Mindössze pár órát vesz igénybe, ennyi elég ahhoz, hogy segítsünk másokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!