Máriapócsi búcsú: Veres András lesz a főcelebráns

Veres András szombathelyi megyés püspök lesz a máriapócsi búcsú vasárnap délelőtti ünnepi szentmiséjének főcelebránsa.

MTI

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtószolgálata közölte, hogy a máriapócsi búcsút az idén is zarándoklattal kötik egybe. Az ünnepi szentmise után litániával fejezik be a közös programot.

A Szűz Máriát ábrázoló máriapócsi kegyképet 1676-ban Csigri László máriapócsi bíró készíttette fogadalomból és hálából, a török rabságából történt szabadulásának emlékére. A képet Papp Dániel helybeli görög katolikus lelkész öccse, Papp István festette. A Madonna a hagyomány szerint először 1696. november 4-én kezdett könnyezni, ami kisebb megszakításokkal egészen december 8-ig tartott.

I. Lipót német-római császár és magyar király a kegyképet 1697. március 1-jén Bécsbe vitette. A mostani kép eredetéről kétféle változat is szól. Az egyik szerint még a Bécsbe való átszállításkor készítettek egy másolatot. A másik változat szerint a máriapócsiak a császártól kérték a kép visszaadását, az uralkodó pedig az egri püspökhöz intézett leiratában ígérte meg, hogy az eredeti képről másolatot készíttet, és így került a kegykép másolata a máriapócsi templomba.

A továbbiakban sem az eredeti kép, sem a róla készült másolatok nem könnyeztek, kivéve azt, amelyik Máriapócsra került. A második kép a hagyomány szerint 1715-ben és 1905-ben könnyezett.

A kegyképet 2005-ben különleges technikával megtisztították, s XVI. Benedek pápa által megáldott arany korona került a tetejére. Két éve zarándokok vitték a máriapócsi kegyképet a görög katolikus püspöki székhelyre, Hajdúdorogra, mert a máriapócsi bazilikát felújítás miatt fél évre bezárták. A munkálatok befejezése után a Szűz Mária-kegykép visszaérkezésének tiszteletére szent liturgiát tartottak a máriapócsi görög katolikus templom előtti téren 2009 szeptemberében.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!