Nagy durranás a Ság hegyen

Országos hírű és jelentőségű komplexumot kíván létrehozni a Kemenes Vulkán Park megépítésével a város. Csütörtökön pecsét és szignó került a kivitelezői szerződésre.

Simon Erzsébet

- Nagy durranás lehet a Ság hegyen - hangzott el csütörtökön azon az összejövetelen, amelyen az építettő önkormányzat és a kivitelező aláírta a Kemenes Vulkán Park megépítésére szóló szerződést. Folytatódik tehát Celldömölk évtizede elkezdett turisztikai fejlesztése, mégpedig uniós támogatással.

A több mint ötszázmillió forintos beruházást  433 millió forint közösségi pénz segíti, a projekt megvalósítása pedig új dimenziókat nyithat a térség idegenforgalmában. A Kemenes Vulkán Park olyan innovatív turisztikai fejlesztés, amely a térség 4-6 millió éves vulkáni természeti értékeit bemutató szórakoztató, ismeretterjesztő szolgáltatást nyújt, és egyben tudományos-oktatási centrumként működik - hallottuk Fehér László polgármestertől.

A beruházás alapja a Ság hegy lábánál, az elbontott katonai objektumok helyén felépítendő Vulkán-ház, amelynek a tervpályázatára 45 dokumentáció érkezett, a győztes a Földes és Társai Építésziroda Kft. lett.  Az általuk megálmodott épület kivitelezője pedig a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt.

Az utóbbi igazgatója, Khaut András úgy fogalmazott: izgalmas feladat előtt állnak, hiszen bár a ház egyszerűnek tűnik, nem lesz könnyű megvalósítani, mert rengeteg speciális munkát igényel, ráadásul nyolc hónapjuk van az elkészítésére.  

Dr. Harangi Szabolcs, az ELTE tanszékvezető egyetemi tanára, a Vulkán Park ötletgazdája szerint a projekt ötmillió éve kezdődött, a cél pedig a turistacsalogatáson kívül az, hogy Kemenesalját a nemzetközi vulkanológia egyik fellegvárává tegyék. Alig van tematikus vulkánpark a világban s Európában, a Ság hegyi éppen ezért kiváló lehetőséget kínál a város és a környék népszerűsítésére. Úgy kell működtetni, hogy az nagy durranás legyen. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!