Ország tortája 2011: Kecskeméti barackkal töltött köles volt a nyerő (recepttel)

Cukorbetegek, liszt érzékenyek és fogyókúrázók is nyugodtan ehetnek az idei ország tortájából, ugyanis az államalapítás ünnepére készített finomság 2011-ben Kecskeméti barackkal töltött köles torta lesz, ami nem csak finom, de egészséges is.

Vas Népe

Immár ötödik éve választják meg az ország születésnapi tortáját. A tavalyi szilvás gombóc után idén a kecskeméti barack volt a vezető íz. A nyertes Zila László mestercukrász Krisztina cukrászdája lett, ahol nem először készítik el az ország tortáját. 2007-ben, 2008-ban és 2009-ben is az ő édességük lett az első helyezett, olvashatjuk a radiototal.hu oldalon.

Az Ország tortája versenyben fontos, hogy a „versenyzők” magyar elemeket, jellemző magyar összetevőket is tartalmazzanak. A Kecskeméti barackkal töltött köles torta ennek tökéletesen megfelel, a köles és a sárgabarack jól képviseli a magyar gabona és gyümölcstermesztést. Ráadásul a kölessel egy régi, de manapság kissé háttérbe szorult gabonaféle kerülhet vissza a gasztronómiába, derül ki a maxkonyhaja.blogspot.com oldalról.

Az Ország tortája jelöltjeit az Év fagylaltja versennyel párhuzamosan a Zila cukrászdában választották ki júniusban. A Kecskeméti barackkal töltött köles torta „versenytársai” a Császárkörte torta és a Kecskeméti barack torta voltak.

Az Ország tortája címet egy éven keresztül viselheti a nyertes és az augusztus 20-i állami ünnepségen több ezer szeletet kóstolhatnak meg a szerencsés résztvevők. Az ünnepség után pedig az ország több mint 150 cukrászdájában lesz megtalálható ez a reform édesség.

Az Ország Tortája az előző években:
- 2007. évben - Madártej torta
- 2008. évben - Szatmári szilva torta
- 2009. évben - Pándi meggy torta
- 2010. évben - Szilvagombóc torta

A rozmaringesibolya.blogspot.com oldalon megtalálható a 2011-es nyertes Kecskeméti barackos kölestorta receptje : 

A hántolt, megmosott 290 gramm kölest egy liter tejjel, csipet sóval és vaníliával puhára főzzük. Ha megpuhult, a tűzről levéve hozzáadjuk 260 gramm cukrot, 60 gramm vajat és egy egész citrom reszelt héját adjuk hozzá. A lefőtt alapból mérjünk ki 500 g-ot és letakarva tegyük félre a töltéshez.

A tortaforma sütőkarikáját csomagoljuk be sütőpapírral. A maradék lefőtt, 960 gramm forró köles alaphoz adjunk hozzá 60 gramm túrót, 3 egész tojást, 30 gramm mandulalisztet és 70 gramm lenmag pelyhet. Töltsük a becsomagolt karikába. 180 Celsius-fokos előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt süssük készre. Majd fordítsuk rácsra és azonnal vágjuk ki a sütőkarikából.

Az elkészült tortalapot tegyük vissza a tortaformába. A félretett és lehűtött 500 gramm köles alaphoz, habverővel keverjük hozzá a 100 gramm darabolt sárgabarack konzervet, az 50 gramm sárgabarack öntetet, majd lazítsuk 150 gramm felvert tejszínhabbal és keverjük hozzá a 100 gramm forró zselatint. A bekevert krémet töltsük az előkészített tortaformába. Helyezzük a tetejére a kihűlt köles piskótát. A tortát tegyük egy éjszakára mélyhűtőbe majd, ha keményre fagyott válaszuk le róla a formát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!