Ritkaságszámba menő fotókat kapott a múzeum

Elisabeth Moll zeneprofesszor (USA) az elmúlt két napban nem először fordult meg a táplánszentkereszti Forrai Katalin Emlékmúzeumban; ezúttal értékes fotókat is hozott.

Ölbei Lívia

Forrai Katalinban (1926-2004) a kisgyermekkori zenei nevelés-fejlesztés módszertanának kidolgozóját tisztelik világszerte. Kodály-tanítványként nem csupán a kodályi elvek - csak tiszta forrásból - népszerűsítőjeként vált ismertté: ahol óvodás korú gyerekeket tanítanak-nevelnek a minőségi zene ismeretére, szeretetére, miközben a zenei fejlesztést játékkal, mozgással kapcsolják össze, egészen biztos, hogy a személyiségnek, pedagógusnak, tudósnak is különleges Forrai Katalin örökségéből merítenek.
 
Padosné Kiszela Edit óvodai szakértő szintén a személyes benyomások - a 70-es években óvónői továbbképzésen hallott -, magukkal ragadó szombathelyi előadások nyomán vált Forrai Katalin-rajongóvá. Az ő kezdeményezésére  - hangsúlyozottan az egész település és  az önkormányzat támogatásával - jöhetett létre Táplánszentkereszten a 2008. májusában  megnyitott Forrai Katalin Múzeum, ahol Kati néni személyes tárgyaival találkozhat a látogató.

A hagyatékot a család bocsátotta a múzeum rendelkezésére. Forrai Katalin férje, Vikár László ráadásul Szombathelyen született, az ő családi szálai Tanakajdra és az Őrségbe vezetnek - vagyis bizonyos szempontból a szülőföld üdvözlete is megfogalmazódik a múzeum-alapításban. Az sem a véletlen műve, hogy az óvodai nevelés a művészetek eszközeivel elnevezésű országos program tíz bázisóvodája közül az egyik éppen Táplánszentkereszten található (ez az egyetlen falusi bázisintézmény a programban).

A táplánszentkereszti óvodások tegnap műsorral köszöntötték Elisabeth Moll professzor-asszonyt és Vikár Katalint (Forrai Katalin leányát).

Elisabeth Moll ezúttal ismét több hónapot tölt Magyarországon: Kecskeméten most zajlik a 26. Nemzetközi Kodály Szeminárium, nemrégiben pedig In memoriam Forrai Katalin és Nemeszeghy-Szentkirályi Márta címmel rendeztek itt szimpóziumot. Az elmúlt években Elisabeth Moll dolgozta fel és tette tudományosan kutathatóvá a gazdag Forrai Katalin-hagyatékot, amelyet a kecskeméti Kodály Intézet archívuma  őriz. A táplánszentkereszti Forrai-múzeumban hozzáférhető tárgyak, könyvek, dokumentumok lajstromozását éppen tegnap-tegnapelőtt fejezte be. De nem érkezett üres kézzel: olyan fotókat hozott ajándékba, amelyeket még 1969-ben maga vásárolt az MTI-től, egy amerikai Kodály-Forrai-kiállítás megrendezéséhez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!