Szervizközpontot építenek Lukácsházán

Immár új ügyvezető irányítása alatt új projekt bevezetése előtt áll a SCHOTT forma vitrum Kft. A konszern vezetésének döntése szerint a vasi vállalathoz kerül a csoport szervizközpontja.

Kiss Tamás

A SCHOTT forma vitrum lukácsházi gyárában 16 éve, mindössze két épületben kezdődött el a termelés. Ma már 520 dolgozót foglalkoztatnak, s továbbra is a gyógyszeripar számára gyártanak elsődleges csomagolóanyagot, ampullákat, üvegcséket és a karpullákat.

Mint érdeklődésünkre Christoph Döppes, a SCHOTT forma vitrum Kft. nemrégiben kinevezett új ügyvezetője aláhúzta: ma már négy gyártócsarnok szolgálja a termelést, s a dolgozók szociális ellátását biztosító épület mellett a telephelyen külön alapanyag-, illetve késztermékraktár is található.

Mint arra az ügyvezető igazgató emlékeztetett: a legutóbbi csarnokbővítésre 2007-ben került sor, s a létesítményt azóta 20 (egyenként fél millió euró értékű) üvegcse-formázó géppel rendezte be a vállalat. Christoph Döppes itt azt sem felejtette el megemlíteni, hogy az elmúlt években a társaság a fejlett technológiát képviselő kapacitásnövelő fejlesztéseihez az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból a 2007.évi Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) keretében 425 millió vissza nem térítendő támogatást kapott.

A legújabb beruházásokról szóló döntéseket pedig nagymértékben támogatta a GOP-2.1.1-09C-2009-0028 számú Üvegcse gyártókapacitások bővítése SCHOTT forma vitrum Kft-nél megnevezésű újabb támogatási szerződés, amely alapján a társaság a kapacitásbővítő beruházásokhoz szintén vissza nem fizetendő támogatásként 381 millió forintot kap.

Az ügyvezető szavaiból kiderült, hogy a SCHOTT-csoporton belül világszerte 15 egység gyárt a gyógyszeripar számára elsődleges csomagolóanyagot, s ezen vállalatok között a lukácsházi gyár a piacvezető.
 
A cégcsoport elsődleges célja, hogy a gyártó egységek között egyrészt szoros legyen a kapcsolat, másrészt, hogy ugyanazon a magas szinten, standardizált módon folyjon a termelés, a globális piacon ugyanis ez teszi lehetővé a vevők rugalmas és gyors kiszolgálását  engedett bepillantást a kulisszák mögé az ügyvezető, hozzátéve: mivel a termékeik közvetlenül érintkeznek a gyógyszerrel, így mindenkor az iparág szigorú szabványai szerint kell dolgozniuk. Ehhez pedig egyrészt magas szintű technológia és persze ellenőrzési rendszer, a hosszú távú sikerhez azonban ugyanígy felkészült, motivált szakemberek is kellenek.

- Helyi viszonylatban azonban egyre nehezebb megfelelő szakembert találni - tette hozzá a fentiekhez Christoph Döppes, aki arról is beszámolt, hogy több módszerrel (például a sportolási és a szabadidős lehetőségek kiszélesítésével, melegkonyhás kantin nyitásával) is megpróbálják vonzóbbá tenni a céget, s ami a dolgozói elkötelezettség növelése szempontjából ugyancsak sokat nyomhat a latban: értékes tréningekkel fejlesztik munkatársaik tudását és képességeit.

A folytatásban az ügyvezető arról is beszámolt, hogy a cégcsoport döntése szerint Lukácsházára kerül a vállalat gépeinek felújító központja, s ez újabb, komoly kihívást jelent az itteni vállalat számára. Az elképzelések szerint a rendelkezésükre álló területen (saját forrásból, illetve állami támogatással) egy újabb, 2 ezer négyzetméter alapterületű csarnokot építenek fel, ahol egyidőben 10, éves szinten 30 nagyértékű gépsor felújítása, karbantartása válik majd lehetővé. (Zárójelben: a cégcsoport 15 gyárában 600 gép sorakozik, s vár előbb vagy utóbb felújításra...)
Az új projekt kapcsán 30 fővel bővül a létszám, a kiválasztott szakemberek több hónapos képzésére pedig Svájcban kerül majd sor.

Mindeközben persze az ampullák, az üvegcsék és a karpullák gyártása is gőzerővel folyik majd, s Christoph Döppes reményei szerint a vállalat továbbra is sikeres marad.

- Azt persze tudni kell, hogy az ázsiai, főként az indiai és a kínai gyártócégek is erősödnek, és az európai piacra is képesek szállítani. A vevők egyre alacsonyabb árat kérnek, miközben viszont az energia és az alapanyag egyre többe kerül, s a bérek is nőnek. A feladatunk ennek megfelelően adott, egyértelmű, hogy a minőségi gyártás fenntartása mellett a termelékenységet kell növelnünk - fogalmazott az ügyvezető, akitől megtudtuk, hogy a mostani (tavaly október elején indult, s idén szeptember végéig tartó) gazdasági évben a tavalyi 11 milliárd után  várhatóan 13 milliárd forintig jut, így rekordot dönt az értékesítés. (A legyártott termékek darabszámát idén 1,6 milliárdra várják, ugyanez az adat tavaly 1,25 milliárd volt.)

Christoph Döppestől (egy olvasónk felvetése nyomán) végül azt is megkérdeztük, hogy ilyen gyártási volumen mellett nincs-e környezetszennyezési kockázatnak kitéve a gyár környéke. Az ügyvezető elmondta: a gyár a kezdetektől a legmagasabb szintű német és svájci környezetvédelmi előírások mentén dolgozik, ráadásul e területen is folyamatos fejlesztéseket hajt végre.

Az üvegfeldolgozásból származó hulladék például az elejétől kezdve teljes mértékben újrafeldolgozásra kerül, s immár az üvegcsetermelés gépei által használt olajat is száz százalékban újrahasznosítják.

Komoly céges tapasztalatok

A közgazdász végzettségű, de immár a műszaki területeken is komoly jártassággal bíró Christoph Döppes kilenc éve dolgozik a cégcsoportnál. Először négy évet Németországban, majd ugyanennyit Svájcban töltött el, tavaly szeptemberben került Magyarországra, a SCHOTT forma vitrum Kft. ügyvezető teendőit május óta látja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!