Új ablakok, színezés, vizesblokk a Kereskedelmi iskolában

Energetikai beruháznak köszönhetően megújul a szombathelyi Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskola és Kollégium. Hőszigetelést, külső színezést új ablakokat kap az épület.

Ambrózai Zsuzsanna

A munkálatokat márciusban kezdték, szükségessé vált  már az épület  felújítása. Az iskola ugyanis 1982-ben épült, akkor a megye és a város legkorszerűbb iskolája volt. Ma azonban ez már korántsem mondható el, hiszen a majdnem harminc év alatt, nem volt semmilyen beruházás, amely korszerűsítést eredményezett volna.

A regionális operatív program közoktatási infrastruktúra fejlesztésére kiírt pályázata ugyan nem tartalmaz teljes körű felújítást, de így is sok minden megvalósulhat ennek köszönhetően: kicserélik az épület több mint 750 ablakát, külső hőszigetelést és új színezést kap az épület. Mind a kollégiumban, mind pedig az iskolai részen teljesen felújítják a mellékhelyiségeket, vizesblokkokat.

- Nagyon nagy szükség van ezeknek a helyiségeknek a  rekonstrukciójára. Sajnos már hullott a vakolat, nem volt megoldott a szellőztetés a vizesblokkokban. A falak is átvizesedtek, penészesek voltak - mondja az igazgató, Futó István. Most azonban a kollégiumi részen már a legtöbb szinten készen vannak a cserével, összehasonlíthatatlan a régi az újjal - így az igazgató. 

- Az energetikai beruházás része az épület külső hőszigetelése. Eddig az ablakok miatt sem volt megfelelő az épület fűtése. Sok helyen nagyon rosszul zártak, volt olyan is, ahol majdnem kiestek, mert elrohadtak. Most azonban a nyílászárók cseréje mellett a hőszigetelés is nagyon sokat fog jelenteni. Éves szinten magas a fűtésszámlánk, hosszú távon reméljük ez csökkenni fog - teszi hozzá Futó István.

Az eddigi sárga-kék külső is már nemsokára a múlté lesz. Az épület a manapság nagyon kedvelt minimalista színvilágban fog pompázni. A szürke árnyalatai dominálnak majd, mint ahogy azt már az épületkomplexum nyugati oldala is mutatja.

Annak ellenére, hogy márciusban kezdték a munkát, azt mondja az igazgató, a felújítás nem zavarta meg a tanítás menetét. A kollégiumi ablakcserék igényeltek némi szervezést, de mivel egy szoba ablakainak beszerelése csupán egy napot vett igénybe, nem jelentett különösebb fennakadást  a diákok életében. A munkával vélhetően szeptemberre elkészülnek, új környezetben kezdődhet a tanév. 

Fotó: Szendi Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!