Útban volt a háza, eldózerolták

Hetvenöt évesen kezd új életet a szombathelyi Déri Sándor. A Csaba utcai házat, amiben harminc évig élt, elvitte a vasút: felüljáró lesz a helyén. A nyugdíjas férfi ötven méterrel odébb költözött.

Nagy Ildikó

- Kerüljenek beljebb! Üljenek le nyugodtan, ne féljenek, se bolha, se tetű nincs a házban, csak a rendetlenség nagy  - mentegetőzik a felfordulásért  Déri Sándor. Az arcán futó mély barázdák árulkodnak a koráról, de ő maga sem tagadja, hogy bíz' ez már a hetvenötödik nyara. Ez a nyár azonban más, mint a többi volt.

A házát - amiben harminc évig élt - ugyanis eldózerolták. A Sopron-Szombathely-Szentgotthárd vasútvonalat korszerűsítik, felüljáró épül, a ház pedig útban volt. A kisajátítás megtörtént, Sanyi bácsi megkapta a jussát, költözhetett volna puccosabb helyre is, de ő maradt a közelben. Új otthona ötven méterre van a régitől, és bár első látásra úgy tűnt, a házban bőven elfér egymaga, a három évtized alatt felgyülemlett  "valamire egyszer még jó lesz" dolgok azonban nem csak a házat, az udvart is betöltik.

- Pakolj, Pista, meszelünk! - idézi a mondást  Sanyi bácsi, és bevallja, hiába tudta, hogy ki kell költöznie, mégis az utolsó pillanatig húzta-halasztotta a hurcolkodást. És bár a gatyamadzagját egyre szorosabbra kell kötnie, Sanyi bácsi útépítéseken edződött, erős ember, így aztán azt is végignézte, ahogy egykori otthona eltűnt az út mellől.

Az új ház előtt téglakupac, mellette fagerendák. A hetvenöt esztendős férfi házfelújításba kezd: igyekeznie kell, a tetőt még a hideg beállta előtt ki kellene cserélni, és bizony a régi falakra is ráférne a toldozgatás.

- Szoba, konyha és egy kis fürdő - sorolja, mi kell a kicsinyke boldogsághoz, és mintha a három kutya is értené, egyszerre csóválják a farkukat.

- Éjjeli Bátor és Hörcsög mellett Morzsika az értelmiségi, úgy vettem észre, azzal finomabban kell bánni - néz végig elégedetten a négylábúakon. Morzsikát a szeme láttára lökték ki egy autóból, meg is sérült szerencsétlen, de Sanyi bácsi addig dédelgette, amíg talpra nem állt. Így, négyen vágtak neki az új életnek. A Csaba utca  túloldalán, ötven méterre a múlttól...

Megérti, hogy kell a felüljáró

Lám, hetvenöt évesen is lehet mindent elölről kezdeni. Lehet téglát és gerendát rendelni, lehet építkezni. Sanyi bácsi a kisajátítás után vehetett volna egy lakást, benn, a városban. De valami nem engedte, hogy messzebb menjen. Maradt ott, ahol megszokta. Az ismerős házak és az ismerős neszek közelében. Nincs benne sem harag, sem keserűség, azt mondja, megérti, hogy kell az a felüljáró. Sokan tanulhatnánk tőle. Türelmet, megértést és sok minden mást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!