A telekisek varrják a karneváli felvonulási jelmezeket

Igaz, az idén nem ők készítik a karneváli színházi darab jelmezeit, mégis boldogan dolgoznak. Feladat van bőven. Idén nyáron sem unatkoznak a "telekisek", varrják a felvonulási jelmezeket békebeli miliőben.

Ambrózai Zsuzsanna

Tizenkét éve kezdődött minden, vagyis pontosabban a három elem közös együttállása. A történelem adott volt, egészen a római korig visszamenőleg, a városnak mégis csak ez a legismertebb korszaka, no meg a boldog békeidők, de ne szaladjunk ennyire előre. Jött a karnevál és azóta is sikeresen hódít, s ott van még az oktatás. Pontosasbban szólva a Teleki Blanka iskolában folyó szakoktatás. A történet szempontjából pedig vitathatatlan a közös elem: ő nem más, mint Bukvai Albertné Edit, az iskola szakoktatója, a kreatív dolgok megálmodója, kivitelezője.

A Savaria Történelmi Karnevállal kezdődtek a dolgok, valóban. Akkoriban a karnevál kuratóriuma kért fel bennünket, hogy készítsük el a ruhákat a felvonulásra és magára a rendezvényre. Ez persze az elején nem jelentett olyan nagyon sok jelmezt, szemben azzal, hogy ma már több mint kétezer ruha van a karneváli alapítvány birtokában. Évről évre jöttek az újabb ötletek, felkérések, mindig valami más korból igyekeztünk szemezgetni. Tulajdonképpen ezekből az alkotásokból áll jelen pillanatban össze a jelmeztár.

Csodálatos hely, épp a múltkor járt itt egy jelmeztervező, és megdöbbenve mondta, hogy ő még ilyet nem tapasztalt. Egy középkori jelmeztárnak a szerkezete lett lemintázva és elkészítve. Itt minden ruha megfelelően van kitisztítva, rendszerezve  korok szerint  a karakterjelmezeket is külön tároljuk. Hangulata van az egésznek - mondja Edit.

Valójában ha a jelmeztárnak ilyen a hangulata, akkor az ember még nem látta a Teleki Szalont. 2007 októberében adták át a békebeli hangulatot idéző helyet, ahova ha betér az ember, visszarepül az időben. Nem kell sokat találgatnia, kinek az álma valósult meg vele.  A szalon az iskoláé, a diákok üzemeltetik, egész évben nyitva van. A gyerekek nyáron itt töltik a szakmai gyakorlatot is  mondja a szakoktató. Túl azon, hogy mennyire csodálatos miliő lengi be a teret, a gyerekek számára egy igazi munkahely.


Az egész lényege az, hogy a diák tanulja meg, hogyan kell kiszolgálni a megrendelőt. Ha most nem sajátítja el az iskolában, akkor az életben kínkeserves évek kellenek ahhoz, hogy mindent a magáévá tegyen. Ez egy vállalkozás, itt tanulnak meg számlát kiállítani, rendelést felvenni, méretet venni az ügyfelekről, azt, hogy hogyan kell lepróbálni egy ruhát. Ez a jó az új képzési formában, az hogy modulok vannak, ahol minden mindennel összefügg. Ennek a rendszernek a hozadéka, hogy olyan tantárgyak, mint a vállalkozási, pénzügyi ismeretek, már mind a gyakorlati oktatás részei - teszi hozzá Edit.

Tulajdonképpen ha belegondolunk, mindenki jól jár: a város, a diákok is, s mindeközben ápolják a hagyományokat, a történelm(iség)et. A legjobban pedig talán éppen Edit. Egy álma azonban még biztosan van: szeretné elkészíteni a boldog békeidők ruháit, de az költséges vállalkozás. Talán majd szépen apránként...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!