Csepregi teleptűz: két napja oltanak

Kedd reggel kigyulladt egy pulykatelep Csepreg határában. A megyei védelmi bizottság elnöke szerdán délelőtt a helyszínen járt, ahol 34 Celsius fokban, teljes felszerelésben még mindig dolgoznak a tűzoltók.

Peltzer Géza

Szerdán délelőtt még lángokat is lehetett látni a pulykatelepen, amikor Kovács Ferenc a megyei közgyűlés  elnöke, egyben a Vas Megyei Védelmi Bizottság elnöke Kampel Oszkárral, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőjével kiment a helyszínre. Akkor még mindig dolgoztak a csepregi önkéntes tűzoltók, a harmincnégy fokos hőségben teljes felszerelésben oltották a füstölgő, itt-ott lángra is kapó szalmát.

Kampel Oszkár elmondta, hogy a kedd hajnali riasztás után a szombathelyi tűzoltók és a csepregi önkéntesek azonnal a helyszínre siettek, ahol lángokban állt a pulykaistálló, és égett mellette a hengerbálákban tárolt szalma is. Először körülhatárolták a területet, mentették a környezetben lévő bálákat.

A tűz keletkezésének okát még vizsgálják, amíg ez nem zárul le, nincs értelme nyilatkozni róla. A pontos kárérték sem ismert, annyi biztos, hogy porig égett egy fémszerkezetű épület, amelyet pulykanevelőként használtak, és szalma volt benne. 

A tűz lakott területeket nem veszélyeztetett, a szélirány is kedvező, a füst sem zavar senkit. Az oltás szerdán még folyt, várhatóan csütörtökön fejezik be a munkát.

A csepregi önkéntest tűzoltók szerdára virradó éjszaka is a helyszínen  voltak. Kovács Balázs elmondta: a jelenlévők közül hárman ügyeletet látnak el a tűzoltóságon, de a többiek nem alkalmazottak. Ők önkéntesek, ezért vagy szabadságot vettek ki az oltás idejére, vagy pihenőidejükben vállalták az oltást.

Délben heten dolgoztak, éjjel is folyamatosan a helyszínen voltak. Kapacsokkal átforgatták a szalmát, hogy a még le nem égett részeket is lelocsolják. A tűzoltó elmondta, mostanában nem volt ilyen nagy volumenű munkájuk, de a múlt hónapban volt néhány tarlótüzük.

Kovács Ferenc közgyűlési elnök, a megyei védelmi bizottság elnöke mindehhez hozzáfűzte: 
 
- Szomorú, hogy ilyen katasztrófák előfordulnak, de sajnos a mostani nagy meleg magában hordozza az ilyen és ehhez hasonló tűzesetek lehetőségét. Köszönettel tartozunk valamennyi tűzoltónak, hogy a tüzet lokalizálta, mert a telep nagyobbik részét sikerült így  megmenteniük. Kemény munkát végeztek, ez abból is látszik, hogy huszonhét palack oxigént használtak fel a mentéskor. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!