Évszázadok képes levelezőlapjai Szombathelyen

A hét végén megint a vasi megyeszékhely adott otthont a Képeslevelezőlap Gyűjtők Országos Egyesülete találkozójának. Mintegy száz gyűjtő jött el az ország minden részéből.

Tersztyánszky Krisztina

Huszonöt évvel ezelőtt, 1986-ban volt itt az első ilyen találkozó, s azóta minden évben Szombathely fogadja a gyűjtőket csereberére, kiállításra, az éves közgyűlés megtartására. Az idén sikerült a Savaria Történelmi Karnevál időpontjára időzíteni a rendezvényt. Így a távolról jött gyűjtők is részesei lehettek a látványosságnak, ugyanakkor pedig a kiállítás is színesíti a karneváli programot.

Az MMIK első emeleti galériájában dr. Takácsné dr. Tenki Mária, az önkormányzat civil ügyekért felelős tanácsnoka nyitotta meg a több mint ezer darabból álló kiállítást. A mintegy két tucatnyi gyűjtő anyagából válogatott képeslapok között találhatunk a Liszt Ferenc évfordulóhoz kapcsolódó emlékeket, magyar festők reprodukcióit, hazai várakat, kastélyokat ábrázoló képeket és a Vilmos herceg esküvőjét köszöntő üdvözleteket egyaránt. A képeslap-kiállítás szeptember 10-ig ingyenesen látogatható.

Szombaton még egy könyvbemutatónak is örülhettek a gyűjtők. A Szombathely régi képes levelezőlapokon című igényes kötetet Kőszegfalviné Pajor Klára gyűjtő, az országos egyesület elnöke válogatta össze, eddig még nem publikált képeslapjaiból. Az MG Bt kiadásában megjelent, magyar, német és angol nyelvű magyarázó szöveggel ellátott albumot dr. Puskás Tivadar polgármester ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!