Változás az SZTV-nél: adás a 38-as helyett az 52-es csatornán

Magyarországon a hagyományos, azaz a földfelszíni analóg televíziós műsorszórás szempontjából 2011. december 31. volt analóg lekapcsolás végdátuma.

Kósa Tamás

Eddig az időpontig az összes földfelszíni analóg műsorszóró adót le kellett volna kapcsolni, mégpedig  úgy, hogy az ilyen módon továbbított műsorok ezután földfelszíni digitális műsorszórással elérhetőek legyenek mindenki számára.
 
Európában már 2005-ben kezdődött az analóg műsorszórók lekapcsolása, és ma már számos országban, így például Finnországban, Hollandiában, Svédországban, Németországban, Luxemburgban, Belgiumban vagy Ausztria jelentős részén a földfelszíni televíziós műsorszórás kizárólag digitális platformon valósul meg. Az átállás határideje az uniós országokban szinte kivétel nélkül 2012. Magyarországon a végső határidő 2014. december 31-re módosult, azonban ha korábban teljesül az átállás követelmény rendszere, akkor ez a dátum korábbra is kerülhet.
 
A következő  és egyben az analóg lekapcsolás sikeres megvalósításához szükséges lépés a helyi és körzeti földfelszíni analóg televíziós adók digitális átállása, amely 46 műsor-szolgáltató 48 telephelyen található adóját érinti, így a Szombathelyi Televíziót is. Az, hogy erre mikor kerül sor, még nem döntött a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság. Arról viszont már megszületett a határozat, hogy augusztus 15-ig csatornát kell váltania a Szombathelyi Televíziónak.
 
Az eddigi 38-as csatorna helyett az 52-es csatornára kell azoknak a nézőknek hangolniuk a készülékeiket, akik saját antennával fogták az adást. Akik kábelen kapják a jelet, azoknak nem kell átállítani a készülékeiket, ez a feladat a szolgáltatóra hárul. A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság azért kötelezi a Szombathelyi Televíziót a csatornaváltásra, mert Vasváron a 38-as csatornán augusztus 15. után elindul a digitális műsorszórás, és a két adó a kis távolság miatt zavarta volna egymás adását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!