Aki egy összegben tud végtörleszteni, az nem rászoruló

Aki egy összegben vissza tudja fizetni a hitelét, az nem rászorult, írja a banki hitelkárosultak szervezetének főtitkára, hozzátéve: a parlamenti képviselők legalább fele könnyedén élhet az egyösszegű végtörlesztés lehetőségével.

Vas Népe

Az országmentő csomag végtörlesztéssel kapcsolatos pontjának visszavonását, vagy alapjaiban történő módosítását kéri Orbán Viktort miniszterelnöktől Kovács László, a Banki és Végrehajtási Károsultak Fogyasztóvédelmi Egyesületének főtitkára.

A hitelkárosultak képviselője szerint a törvénytervezet a mostani formájában súlyosan kirekesztő, diszkriminatív és igazságtalan. Úgy véli, a végtörlesztés egyösszegű kifizetése nem a rászorulókon segít. "Aki egy összegben vissza tudja fizetni a hitelét, az nem rászorult. Mivel a törvénytervezet jól láthatóan nem kötelezi a pénzintézeteket a hitelek forint alapú hitellel történő kiváltására, ezért ezt nem is fogják azt  megtenni.", állapítja meg.

"Csak az átlagnál jóval magasabb keresettel  és megfelelő tartalékkal rendelkezők, tehát a nem bajba jutottak részére adatik meg ez a kiváltság. Haszonélvezői, akik befektetési céllal vettek akár több ingatlant is, a gazdagok és -annak ellenére, hogy nem kívánom megsérteni a Parlament tagjait-, de a képviselők legalább fele könnyedén élhet ezzel a lehetőséggel.Hiszen a vagyonbevallásokból látszik, hogy a képviselők ilyen arányban eladósodtak. Ennek még a látszatát is el kell kerülni."

A parlamenti képviselők adóssága csaknem 3,3 milliárd forintra rúg összességében. A Népszabadság augusztusi összeállításából kiderül: a Fidesz és a KDNP frakcióinak tagjai együttesen 1,8 milliárddal tartoznak, sokuknak svájci frank alapú a kölcsöne. Az MSZP poltikusainak is több, mint 1,1 millárdot kellene fisszafizetniük, a Jobbik képviselőinek hitele meghaladja a 300 milliót, az LMP csapatáé a 110 milliót.

"A bajban levő hitelesek számára ez a törvénytervezet nem alkalmazható, nem használható és rossz szájízzel veszik tudomásul, hogy privizált rétegek könnyebbséget nyernek, az ő helyzetük azonban semmit sem változik.", hívja fel az anomáliákra miniszterelnök figyelmét Kovács László.

A hitelkárosultak az javasolják: a törvénytervezetet minősítsék át hitelcsere programmá, amely minden hitelét még fizetni tudó adós részére alkalmas lehet, vagy más egyéb módon kínáljon megoldást a probléma kezelésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!