Felavatták Csepreg új főterét (képgalériával frissítve)

Ragyogó napfényben fürdött szombaton Csepreg, ahol zászlók, mazsorettek, hangulatos zene és kirakodó vásár fogadta a város nagy ünnepére érkezett vendégeket, az összegyűlt helyieket. A megszépült Főteret avatták fel.

Némethy Mária

- A kisvároshoz méltó városmag született, Csepreg polgárai büszkék lehetnek rá - hallottuk szombaton Csepregen Harangozó Bertalan kormánymegbizottól. Kora délután ő avatta fel a város új büszkeségét, a megújult Főteret, ahol a helyi fúvószenekar és mazsorettcsoport műsorával kezdődött az ünnepség. A kormánymegbizott a Szombathely felvirágoztatásáért oly sokat tett híres polgármestert, a modern városról könyvet is írt Éhen Gyulát idézte, aki szerint a város fejlődése nem lehet közömbös egyetlen polgára számára sem, hiszen a közösség fejlődése minden lakó saját személyes érdeke is.


Harangozó Bertalan Csepreg gazdag történelmének sorsfordító időszakait emelte ki. Amikor 1621-ben császári katonák dúlták fel a mezővárost, 1200 halottat hagytak maguk után. Az 1676-os tűzvész is nagy károkat okozott. Megemlítette a kommunista diktatúra időszakát is, amikor az addig tekintélyes mezővárost -  amelynek nyomdája is volt, könyveket jelentettek meg - elsorvasztották, és a benne élő buzgó keresztény lakókat életét megfélemlítették: Csepreg megszünt járási székhely lenni, majd a nagyközséget visszaminősítették faluvá. A természetes és hagyományos kötelékek felszámolása évtizedekre visszavetette Csepreg fejlődését. A település 1995-ben lett újra város.

- Csepreg csak 60 éve része Vas megyének, a megye büszke arra, hogy ide tartozik. Legyen sok örömük a megszépült Főtérben - fejezte be  beszédét Harangozó Bertalan.

- Történelmi pillanatok részesei vagyunk - hallottuk az avatáson Király Árpádtól, Csepreg polgármesterétől, aki elmondta: néhány napja még védősisakos munkások, munkagépek dolgoztak a téren, amely európai mértékkel is széppé lett.


A polgármester felelevenítette a tér születésének történetét. Elődje, Háromi Jenő polgármester javasolta még az előző képviselő-testületnek a felújítást. A kivitelezési munkák az idén áprilisban kezdődtek el az Európai Unió 407 millió forintos támogatásából, a város 100 millió forintos önerejéből. Ebből a pénzből készült el például a polgármesteri hivatalban az ügyfélszolgálati iroda, bővítették a tanácskozót, liftet szereltek be, a művelődési házban helyi termékek boltja és turisztikai iroda létesült, megszépült a Promenád, új közvilágítási oszlopok kerültek ki a térre, megújult az I. világháborús halottak emlékműve, látványoszlop készült a város címerével, vizijáték, ívókút is lett (ezt később helyezik üzembe). A polgármester felsorolta, mi mindent tettek azért, hogy mindez megvalósuljon. Például 8 ezer 227 négyzetméter térburkolatot raktak le, 3 ezer 108 köbméter földet mozgattak meg a kivitelezők. Fákat, cserjéket ültettek, virágágyásokat létesítettek.

- Kisvároshoz méltó városmag született - jelentette ki Király Árpád, aki szerint a csepregiek új találkozó- és sétálóhelye lesz majd a szép tér. A polgármester megköszönte az Európai Unió és az állam támogatását, a cégek, szervezetek segítségét, s személyes megjegyzéssel fejezte be beszédét: a dísztrubüntől néhány méterre megszépült I. világháborús emlékmű avatásán annakidején édesapja Petőfi Sándor egy versét szavalta.


Finta József plébános megáldotta a megújult Főteret, az ünnepség résztvevőit, majd következett a jelképes szalagátvágás Harangozó Bertalannal, Király Árpáddal és Finta Józseffel. Az ünnepség elején a magyar és az Európai Unió himnusza csendült fel,  a végén a Szózatot énekelték az ünnepség résztvevői a fúvószenekarral.

Ezekben a napokban zajlik a Csepregi Városfesztivál, így a téravató résztvevői átmehettek a Farkas Sándor Egylet által kitalált, megjelenített főúri lakodalomba, Nádasdy Anna és Zrínyi Miklós esküvőjére, amelyen táncosok, zenészek köszöntötték az ifjú párt. A csepregi főúri lakodalmast gyermekeknek szóló bábelőadás követte, este fél 9-től pedig horvát táncosok műsora és táncháza kezdődik.

Vasárnap délben szüreti kavalkáddal, felvonulással folytatódik a Csepregi Városfesztivál. 15 órától térzenék lesznek, 17 órától a szombathelyi bábszínház Vásártér című előadása, 18 órától gólyalábasok műsora következik, 20 órától a Tabán Népzenei Együttes fellépése zárja a három napos fesztivált. 12-22 óra között népi játszótér, szombaton és vasárnap vásári forgatag és kirakodó vásár színesíti a programokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!