Napfény Lakópark-ügy: fölszámíthatták-e a fővállalkozók a plusz 12 százalékot?

Jogszerűen módosították-e a szombathelyi Napfény Lakópark fővállalkozói szerződését? Erre keresi a választ a bíróság.

Simon Erzsébet

Különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalással  és más bűncselekményekkel vádol három embert a Vas Megyei Főügyészség a szombathelyi Napfény Lakópark építése kapcsán. Csütörtökön a második  tárgyalást tartották a Vas Megyei Bíróságon.

A dr. Rácz József  vezette büntetőtanács ezúttal tucatnyi tanút hallgatott meg. Miután a jogvita a kiemelt jelentőségű ügyek kategóriájába tartozik, az új eljárási szabályoknak megfelelően -  túl azon, hogy az egymást követő tárgyalásokat két hónapon belül meg kell tartani - az kérdezhetett  először a bíróság előtt állótól, aki indítványozta a megidézését. Eképpen elsőként dr. Székely Tamás ügyész várt feleleteket, majd a védelem, s végül a bíró fogalmazhatta meg a kérdéseit.

A tanúk között volt annak a banknak a munkatársa, aki a hitelintézet részéről volt az ügyintézője a lakópark-projektnek, valamint annak a cégnek a képviselője, amelyik a kivitelezés pénzügyi-műszaki ellenőrzését végezte. A bíróság főként arra volt kíváncsi, hogy a tanúk miképpen emlékeznek arra a fővállalkozói szerződésmódosításra, amelyet fél évvel előbbre hoztak, s amely 12 százalékkal megemelte a költségeket.

Az eredeti  2005-ben kötött  szerződésben arról állapodott meg a beruházó és a kivitelező, hogy az alap vállalkozói díj egy év múlva 7,  majd újabb egy esztendő múltán 12 százalékkal nő. Ez utóbbi volt most a vita tárgya. A harmadrendű vádlott - állítása szerint - nem látta a szerződésmódosítást, a bank pedig - noha a projekttel kapcsolatos dokumentumokat még ezek aláírása előtt a pénzintézettel egyeztetni kell, s a szerződésmódosítás  is csak a bank jóváhagyásával lehetséges - utólag járult hozzá. A fő kérdés az a bíróság szerint, hogy fölszámíthatták-e a 12 százalékot; ha igen, megdől a vád.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Napfény Lakópark Kft-t a Napfény Lakópark megvalósítása érdekében alapította M.G. és L. L. K. 2005-ben. Összesen 38 lakást kívántak építeni a Petőfi-telepen, három ütemben. A kivitelezés szerződés szerinti fővállalkozója a 2003-ban M. G. és M. Z.  által alapított  Euro Queen Kft. volt. A beruházást az MKB Bank Nyrt. finanszírozta.

A hitelszerződések szerint valamennyi vevői befizetésnek az e célból nyitott zárolt vevői befizetések alszámlára kellett befolynia. A vád szerint az  M.-testvérek kivitelezőként a Napfény Lakópark Kft. mint megrendelő részére több esetben túlszámláztak, s így csaknem 79 millió forint kárt okoztak az építtető cégnek. L. L. K. pedig egyes vevőktől a foglalóként illetve vételár-részletként átvett összegeket nem könyvelte le a kft. pénzeszközei közé, vagy nem fizette be a hitelszerződések szerint előírt zárolt vevői számlákra.

A bíróság november végére napolta a tárgyalást, akkor szakértőket hallgatnak meg. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!