Népszámlálás 2011: elektronikus úton is kitölthető a kérdőív

Október 1-jén kezdődik a 2011-es népszámlálás, amelynek adataitól sokat várnak a statisztikusok. A közreműködő számlálóbiztosoka már ki is választották.

Peltzer Géza

Az idei népszámlálás sorrendben a 15. lesz Magyarországon, de két tekintetben is elsőnek számít majd: ez lesz az első cenzus, amelyet az Európai Unió keretében hajt végre a Központi Statisztikai Hivatal, de az idei átfogó nép- és lakásszámlálása úttörő lesz abban is, hogy  lehetőség nyílik majd a kérdőívek elektronikus kitöltésére is.

Már az összeírás megkezdése előtt a kérdezőbiztosok eljuttatnak minden háztartásba egy azonosító - és egy belépési kódot, amelyek segítségével a kérdőíveket az interneten is ki lehet tölteni október 1-16.  között. A KSH azokra is gondolt, akiknek nincs otthon számítógépük, mégis szeretnék elektronikus úton visszajuttatni a kitöltött kérdőíveket. Ők könyvtárakban, faluházakban az adatvédelem teljes biztosítása mellett válaszolhatják meg a kérdéseket. A munkában 40 ezer számlálóbiztos fog részt venni, ők közel ötmillió címet keresnek fel a népszámlálás időszakában.

A megkérdezettek természetesen hagyományos kérdőív kitöltésével is megválaszolhatják a kérdéseket. A kérdőívek kitöltése a kézhezvétel után azonnal megkezdhető. Mivel az adatfelvételi csomag lakásonként egy személyi kérdőívet tartalmaz, így a kitöltéshez a számlálóbiztostól kell plusz kérdőívet kérni.

A kérdőív letölthető az internetről, és kérhető a polgármesteri hivatalokban. A válaszadást rövid útmutató is segíti. A kitöltött kérdőíveket egyeztetett időpontban lehet a számlálóbiztosnak átadni.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!