Színházi formációk: befagyasztás, átcsoportosítás, ígéret

Továbbra is tart a bizonytalanság: a nem önkormányzati és/vagy állami fenntartású színházi formációk idei működési támogatása még mindig nem érkezett meg a társulatokhoz.

Ölbei Lívia

Az  elmúlt napok újabb felzúdulása után a kormany.hu-n szeptember 28-án megjelent közlemény szerint Réthelyi Miklós  miniszter (Nemzeti Erőforrás Minisztérium) a minisztériumi költségvetésből átcsoportosított  1 milliárd 346 millió forintot a Nemzeti Kulturális Alapnak (kiemelt programokra, tematikus pályázatokra).

Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár arra kérte az NKA-igazgatóságot: "tegyen meg mindent" annak érdekében, hogy a pénzek mielőbb célba érjenek. A  "csomagban" benne van a függetlenek már odaítélt, eddig is sokat késő  működési támogatása is.

A  független színházakra  2010-ben  irányult először a megszokottnál szélesebb figyelem: amikor a kultúrára szánt központi költségvetési pénzek befagyasztása folytán hosszú ideig nem jutottak hozzá ahhoz a központi működési támogatáshoz, amelyet egyébként is évről évre meg kellett pályázniuk.

Aztán következett az odaítélt pénzek - több mint 30 százalékkal való - megkurtítása  ami ezeknek a vitathatatlanul érteket teremtő, kísérletező, új, friss utakat kereső, "nagy lábon" korábban sem élő társulatoknak a jelentős részét valóban a tönk szélére sodorta.

A celldömölki Soltis Színház szeme előtt például hetekig-hónapokig a redőny-lehúzás réme lebegett; a társulat körmére égett kifizetetlen számlák kiegyenlítését egyrészt a társulati tagok vállalásaként, vagyis magánszemélyként felvett kölcsön, illetve a májusban nagy sikerrel megrendezett jótékonysági gála bevétele tette lehetővé.

Azóta a helyzet tovább fokozódott. A tavalyi herce-hurcából adódóan az idén még később írták ki a minisztériumi pályázatokat. A szeptember elejére datálható hírek úgy szóltak, hogy a megkésve, de végül annak rendje és módja szerint elbírált és értékelt pályázatoknak (a hivatalos procedúra, a szerződéskötés  lebonyolítása után)  legelőbb november elején lehet foganatja: akkor érkezhet meg az idei támogatás a független társulatok számlájára. A működésre 2011-ben odaítélt összegek nagyjából a tavalyi csökkentett támogatásoknak felelnek meg. (A Soltis Színház esetében valamivel több mint 5 millió forintnak.)

Azóta azonban - szeptember 20-án - újra kormányzati zárolás (tartalék-alapba való helyezés) lépett érvénybe, és ez a döntés erősen sújtja a kultúrát-művészetet: a kormányhatározattal "értelemszerűen" a függetlenek idei működési támogatásának novemberi kézhez vétele is veszélybe került.

A jövőre nézve nem mellékes az sem, hogy a nyár folyamán az országgyűlés módosította az előadóművészeti törvényt, amely a módosítás szerint a 2008 óta érvényben lévő hat kategória helyett ezentúl három kategóriába  nemzeti, kiemelt, pályázati sorolja az előadóművészeti szervezeteket. Normatív támogatást kizárólag a nemzeti, illetve kiemelt kategóriába sorolt formációk kaphatnak.  

A nemzeti kategóriába sorolt intézmények fenntartója az állam és tagjainak legalább 70 százaléka rendelkezik a  felsőfokú szakirányú (vagy a közalkalmazotti törvényben előírt)  végzettséggel. Kiemelt "lehet" az a (kő)színház, amelyet helyi önkormányzat tart fenn és tagjainak legalább 60 százaléka rendelkezik az előírt vagy szakirányú felsőfokú végzettséggel.

A minősítésekhez  egyebek mellett bizonyos számú előadás-, illetve fellépés-szám is tartozik.  (Hogy a 2013-ban életbe lépő törvénymódosításnak milyen következményei lesznek a mindennapokban, ezután derül ki. Az Előadó-művészeti Tanács helyét-szerepét például a Nemzeti Előadó-művészeti Érdekegyeztető Tanács (NEÉT) veszi át, amelynek tagjait a kultúráért felelős miniszter kéri fel a feladatra.)

A Soltis  Színház 30. születésnapja alkalmából készített, az idei évadnyitón bemutatott dokumentumfilmben arról is szó esik, hogy a sok nehézség és a napi küzdelem  összetartó, inspiráló erő. Azt mondják,  teher alatt nő a pálma. De meddig? 

KORIJOLÁNUSZ ÉS KAKUKKTOJÁS

A független társulatok tevékenysége felbecsülhetetlen. Az a sokszínűség, bátorság és kísérletező kedv, amely őket jellemzi, eredményeiben nemegyszer "beszivárog" a kőszínházi struktúrába is. Most emeljünk ki csak két társulatot: a budapesti HOPPart a Kőszeget is megjárt Korijolánusszal az idén elnyerte  a legjobb független előadásnak járó kritikusdíjat. A celli Soltis Színház vidéki székhelye okán is "kakukktojás", viszont rendszeres szereplője a nemzetközi fesztiváléletnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!