Újabb PLT-s receptgyűjtemény: ínyencségek halból, vadból

Immár negyedik kötetéhez érkezett a Pannon Lapok Társasága kiadásában megjelenő receptkönyvek sorozata. A beküldött ötletek nagy száma azt bizonyítja, hogy olvasóink asztalán nem ritkán szerepelnek halból és vadhúsból készült ételek.

Tersztyánszky Krisztina

Varga Béláné, Márti  Sárváron élő háziasszony nem kevesebb, mint huszonkilenc étel leírását küldte be: meg is jelent belőlük a kötetben több, mint tucatnyi. Vadnyúlragu, párolt fürj, narancsos nyúlcomb, tűzdelt fácán...
 
- Korábban gyakran készítettem vadételeket, egy vadász ismerőstől kaptam hozzá alapanyagot - magyarázza Márti . - De akadnak a környéken, akik háznál is keltetnek vadkacsát, fácánt. A nyulat meg tudom nyúzni, a szárnyast  fürjet, vadkacsát  is megpucolom. Falun nőttem fel ez nekem nem újdonság - mesél magáról a háziasszony, miközben a zöldséges őzragu tálalásán végzi az utolsó simításokat.

Elárulja: a vadhúsnál nagyon fontos előkészítési mozzanat a pácolás: van, amelyiknek egy nap elég, de némelyik húsféleségnek több napon át kell puhulnia a fűszeres pácban. Köretnek jó a húshoz a rizs vagy a burgonya is, ám a legjobb kísérő a vadpecsenye mellé a ropogósra pirult tócsni, hozzá dekorációnak szőlő, szilvalekvárral töltött körte.

Márti rendszeresen főz a családnak. A mélyhűtőben mindig akad hal, hiszen az egyik nagyfia horgászik. Béla néha  ízletes, szálkamentes tokhalat hoz haza, máskor csak ponty akad a horogra. - Csak sok munkával lehet kivenni a pontyból az iszapot - fogalmaz Béla, édesanyja pedig hozzáteszi: tejben kell áztatni a húsát, hogy az iszapos mellékíz távozzon belőle.

Sárvártól nem messze, Rábapatyon is egy szenvedélyes horgásznál vendégeskedtünk. Pukleréknél Ildikó, a feleség készíti a normál ételeket, az izgalmasabbakat viszont a férje, Ferenc. Régi magyar parasztételek, külföldi fogások, no meg a vad- és halételek - ez a férj reszortja.

- Imádom a halat, vadat minden formában - állítja Pukler Ferenc, aki a Rábán és a rábasömjéni bányatavon is rendszeresen horgászik. Amit kifogok, azt el is készítem. Általában a receptet is én találom ki. -

Miközben sürög-forog a tűzhely mellett, a törpeharcsa iránti rokonszenvéről mesél. A nyálkás, tüskés, a hazai vizekben alig arasznyira növő fajtát a legtöbb horgász eldobálja. Nem úgy Ferenc, aki óriási türelemmel megpucolja és újabb ötleteket is kitalál a hasznosításra. A halas rakott burgonyához, amit érkezésünkre elkészített, száz törpeharcsát tisztított meg.

- Rengetegféle fűszert használok: szerecsendiót, kakukkfüvet, bazsalikomot, oreganót, tárkonyt...  ecseteli, amint a jénaiba rétegzi a főtt krumplit, a hagymát és a halat, majd az egészet nyakon önti tejszínes, sajtos Mornay mártással, aztán irány a sütő! - Néhány perc múlva már csodálatos illat tölti be a konyhát, a lenézett halfajta Ferenc feldolgozásában jelesre vizsgázik.

Ha többet is szeretnének tudni arról, milyen hal- és vadételeket álmodtak meg olvasóink, a Hal és vadételek könyvét megvásárolhatják ügyfélszolgálati irodáinkban vagy kézbesítőinknél, illetve megrendelhetik a napilapból kivágott megrendelőszelvényen, illetve a terjesztési irodák zöldszámain. A kötet ára 1990, Hűségkártyával 1490 forint.

Pályázatunk minden eddiginél jobban aktivizálta a férfi olvasóinkat

- A Hal- és vadételek könyve nemcsak az ételek és az alapanyagok miatt különleges, hanem azért is, mert ez a pályázatunk minden eddiginél jobban aktivizálta a férfi olvasóinkat, akik beküldött receptjeikkel igazolták, hogy a gasztronómiának e területén a férfiak igazán otthon vannak - mondta el Kázmér Judit, a Pannon Lapok Társasága ügyvezető igazgatója. 

- Az olvasóinktól beérkezett 700 receptből kiválasztott 171 étel mindegyike különlegesség, nehezen tudnék választani közülük, ha egy étlapon látnám őket. Számomra talán a szarvastüdő rántva a legizgalmasabb fogás, ha tehetem, meg is kóstolom, de szívesen megpróbálkoznék az elkészítésével is. Az ételek alapanyagának a többsége azonban gondos, szakszerű előkészítést és bánásmódot igényel, ezért felvetődött, hogy az érdeklődők számára a jövőben speciális főzőtanfolyamot indítunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!