Vasvár 1664 - Európai fordulat

Vasvár 1664 - Európai fordulat címmel rendeztek átfogó történelmi konferenciát a nemrég átadott Békeházban. A szépszámú közönség hallhatott a szentgotthárdi csatáról is.

Kozma Gábor

- Szellemi értelemben is megtörtént az intézmény átadása ezzel a rangos konferenciával - szögezte le a tegnapi megnyitón Kovács Tilda polgármester, mondván: egyre több tény támasztja alá, hogy a békekötés nem volt szégyenletes, mint ahogy  sokáig tanították. - Inkább a realitást testesítette meg. Jelesül azt, hogy a nyugati szövetségesek, a keresztény hadak sem morálisan, sem fegyverzetben nem voltak még felkészülve a török kiűzésére, így a szentgotthárdi csata egyfajta főpróbája maradt a húsz évvel későbbi  felszabadításnak.

Az esemény fővédnöke, Hende Csaba honvédelmi miniszter nem tudott részt venni a tanácskozáson a folyamatos kormányülések miatt, őt Somkuti Bálint, a HM irodavezetője képviselte. Egy aforizmát említett, miszerint semmi sem változik gyorsabban, mint a változatlan múlt.

- Ez a konferencia bizonyítja, hogy az igazán  fontos történelmi momentumok nem maradnak homályban. Ez a ház pedig azt vetíti elénk, hogy immáron van háttere, infrastruktúrája a hasonló események  megtartásának. Egy biztos: a szaktárca támogat minden olyan törekvést, rendezvényt, amely a hazafiságot erősíti és a honvédelmi ismereteket gyarapítja, akár a Békeházban is - tette hozzá a minisztérium képviselője.

A közönség nagy érdeklődéssel várta az előadásokat, kiváltképp R. Várkonyi Ágnesét. 

A professzor asszony a békekötések európai módozatairól, stílusának alakulásáról, majd  az egyes nagyobb események hátteréről adott pontos képet. Aláhúzta: a vasvári béke nagy és negatív visszhangot váltott ki egész Európában, ezt főleg a franciák táplálták.

- Nem vonták be érdemben a magyarokat, ráadásul nem vették figyelembe  az oszmán szokásokat. Az utóbbiak  tágan értelmezték a békekötést, újabb és újabb területeket foglaltak később  el. Ugyanakkor a vasvári béke a realitáson alapult, mert a keresztény hadak akár egy nagyobb vereségbe is beleszaladhattak volna ekkoriban.

Négyesi Lajos a szentgotthárdi csatáról szólt. A harc kisebb sodródás után robbant ki, a parancsokat középszinten adták ki. A csatát végül az döntötte el, hogy a lövészeket nem nyílt terepen, hanem egy bozótoson átvezetve vetették be. Így azok lemészároltak mintegy 10 ezer várakozó janicsárt.

A konferencia során szóltak a különféle békekötésekről, a vasvári béke nemzetközi és hazai hatásairól. Az előadók és a vendégek ma a szentgotthárdi csata emlékhelyét tekintik meg.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!