A Kneipp módszerrel aktívan óvhatjuk egészségünket

A jövő héten konferenciát rendeznek a PTE Egészségügyi Főiskolai Karán a Kneipp módszerről. Vajon mit is takar ez a nálunk még kevéssé ismert alternatív medicína?

Tersztyánszky Krisztina

A kérdést dr. Garda Károlynak, a Magyarországi Kneipp Szövetség elnökének tettük fel, aki immár a harmadik projekt keretében tevékenykedik a módszer hazai elterjesztésén.

- Abból kell kiindulni, hogy az egészségügyre ma Magyarországon kevés pénz jut. Ez eggyel több ok arra, hogy a hangsúlyt az egészségmegőrzésre, - fejlesztésre helyezzük. A Sebastian Kneipp által kifejlesztett módszer jellegzetessége, hogy az embert hatékonyan bevonja saját egészségének megőrzésébe. Ösztönzi, hogy aktívan tegyen  jó közérzete érdekében. -

A Kneipp módszer ősi tapasztalatokra alapoz, ám elveit a mai tudomány is alátámasztja. Hasonló kutatásokért pár éve Amerikában egy orvost Nobel-díjjal ismertek el. Kneipp az emberre természetes környezetével elválaszthatatlan és kiegyensúlyozott egységként tekint. Módszere öt  alappilléren nyugszik:  vízgyógyászat, mozgásterápia, fitoterápia, táplálkozás és rendterápia. Ezek Kneipp egységes rendszere nélkül is megállják a helyüket, az ő filozófiája szerint azonban az öt elem egymást erősítve, szinergikus hatást kifejtve segít egészségünk megőrzésében.

- Hangsúlyozni kell, hogy a Kneipp és a wellness között óriási a különbség - mondta Garda doktor. - Míg a wellnesst a páciens választja, a Kneipp kezelést orvos állítja be szigorúan meghatározott szempontok alapján. A kezelés nemcsak megelőzést szolgálhat, hanem bizonyos betegségek vissza is fordíthatók a használatával. Ehhez az egyes kezelések időtartamáról, egymásutánjáról orvosnak kell rendelkeznie. Később, miután a beteg megismerte a helyes kezelés módját, azt önállóan, otthonában is rendszeresen folytathatja. -

Nagy előny, hogy a kezelés egyszerű, jól hozzáférhető és olcsó, nem kellenek hozzá drága berendezések. A hazai szövetség és az egyesületek azon dolgoznak, hogy mind az orvosok, mind  az egészségügyi dolgozók, mind  a lakosság körében ismertebbé tegyék a módszert.

Az utóbbit szolgálják azok a kültéri fejlesztések, amelyek egy projekt részeként  több hegyháti faluban megvalósulnak, látványosan szemléltetve és megmagyarázva a  terápia egyes elemeit. A szellemi felkészítést pedig a Castanea Egyesület vállalja magára.

GYAKORLATI TAPASZTALATOK

A Prevenció és rehabilitáció a mindennapi orvoslásban Kneipp módszerrel című kongresszus október 14-én, pénteken fél egykor kezdődik Szombathelyen, a PTE Egészségügyi Főiskolai Karán. Három napon át genetikus, gyógytornász,  dietetikus,  szakterapeuta számol be tapasztalatairól. Véleményt mond prof. dr. Papp Lajos szívsebész is. Előadás hangzik el arról is, milyen kapcsolatban van egymással ma Magyarországon a komplementer és a hagyományos medicina.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!