Csúfítja az összképet: torzóvá sikeredett beruházás a szombathelyi belvárosban

Nem lehet nem észrevenni Szombathelyen a Kőszegi utcában, hogy a vadonatúj, régies stílusban megépített épületek között ott csúfoskodik egy olyan üzlet is, amely teljesen lerontja az összképet.

Peltzer Géza

A várost jó néhány építészeti torzó csúfította eddig is: volt szovjet laktanya, a félben maradt, illetve el sem kezdett parkolólemez-építés szintén a Kőszegi utcában, a volt városi strand... (Úgy hírlik, a városnak a nyakán vannak olyan telkek is, amelyeket nem kellett volna megvenni, és hát igen sok pénzbe kerültek - de ezek legalább nem rontják a városképet.)

Vannak torzóink már most is, talán nem kellene szaporítani számukat. Pedig ebben az esetben sem lehet másról szó, mint egy újabb félkész, elkapkodott beruházásról - bármennyire is nemes volt a szándék, hogy eredeti fényében állítsák helyre a régies kisvárosi bevásárló utcát.

Mindenki tudja, hogy e mögött a fiaskó mögött egy parttalan ingatlanvásárlási vita van. A város mielőtt lebontatta az üzletsort, felvásárolta az ingatlanokat, de akadt egy tulajdonos, akivel nem sikerült megegyezni a vételárban. Én azt hallottam, hogy körülbelül tízszer (!) többet akart kapni a tulaj, mint amennyit kínáltak.

Azt nem tudom, hogy  volt-e egyáltalán alku, és ha volt, meddig jutottak el a felek, de azt igen, hogy a düledező, megroggyant építmény igen lerontja az összképet. Még az is lehet, hogy a tulajdonos fog egy jó ügyvédet, és az épület állapotromlását a város nyakába varrja. Érvelve azzal, hogy a bontás megkezdéséig semmi baja nem volt az épületnek.

Az ügy vége valószínűleg úgyis az lesz, hogy a bolt vagy összedől, vagy le kell bontani - ami összességében sokkal többe fog kerülni, mintha időben, szépen megegyeztek volna. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!