Emléktáblát kapott egykori himnuszunk szerzője

Emléktáblát avattak Lanciscs Bonifác bencés szerzetes, a Boldogasszony anyánk kezdetű, sokáig nemzeti imaként énekelt dal szövegírója tiszteletére vasárnap délután a Szily János utca 3. szám alatt.

Merklin Tímea


Az ünnepségen a Werner Alajosról elnevezett kórus el is énekelte a Boldogasszony anyánk kezdetű Mária-éneket, amit  Kölcsey himnusza előtt énekelt nemzeti énekként a magyar nép.

Lancsics Bonifác akkor írta a Bolodgasszony anyánkat (1715 előtt), amikor az ország épp túl volt a török rabigán, a Rákóczi-szabadságharcon. Ma is minden szava megszívlelendő egykori himnuszunknak.

A méltó emlékállítás gondolata a Visegrádi Szent György Lovagrendtől jött, amelynek képviselői szintén jelen voltak az ünnepen; köszönték a szombathelyi önkormányzatnak és a bencés diákszövetség helyi szervezetének, hogy együttműködésükkel megvalósulhatott az emléktábla elhelyezése, amelyet Némethy Balázs alkotott.

A Bencés Diákszövetség Szombathelyi Szervezetének elnöke, dr. Andor Ferenc elmondta, hogy szervezetük 1992 óta működik, mintegy 100 olyan tagjuk van, akik Győrben vagy Pannonhalmán végeztek.  Céljaik közt szerepel a társadalmi kapcsolatok építése, a nemzedékek közti szellemi, érzelmi kapcsolat ápolása, a bencés diákok támogatása, s hogy megörökítsék a  Vas megye városaiban született bencések emlékét. Avattak már emléktáblát Kámban, Hegyfaluban, Bükön, Bőben, Csepregen, Kisunyomban, Jánosházán, Ikerváron is.
 
- A múlt tisztelete a jelen megbecsülése, üzenet értékeinkről a jövőnek  - fogalmazott ünnepi beszédében dr. Puskás Tivadar polgármester, aki a város jeles személyiségei közül megemlítette Szent Mártont, mint Savaria szülöttét, Szent Kvirint, akinek mártíromsága helyszíne volt ez a város, valamint Septimus Severust, akit itt emeltek pajzsra, mint császárt. Felhívta a figyelmet a szemben lévő emléktáblára, amely azt örökíti meg, hogy Széchenyi István itt töltötte diákéveinek egy részét, s hogy a közeli tér Mindszenthy József nevét viseli.

- Lancsics Bonifác a Kölcsey előtt himnuszként használt szent szövegünk szerzője volt. Egész életében büszke volt arra, hogy Szombathely szülötte. Felvirágoztatta a dömölki apátságot, gazdaságilag és szellemileg egyaránt  - mondta a polgármester, majd leleplezték az emléktáblát, amelyet Jáki Sándor Teodóz atya szentelt fel.

A Werner kórus végül a Perenyében gyűjtött Mennyek királynéja, asszonya című népéneket adta elő.
 
 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!