Green Mountain projekt: több védett hegyi területet!

Magyarországról egyedül a kőszegi kistérség résztvevője annak a kilenc országra kiterjedő, Green Mountain elnevezésű projektnek, amely a hegyvidéki területek növelését tűzte ki céljául.

Némethy Mária

Green Mountain - Zöldellő Hegyek. Ez egy 9 európai országra kiterjedő projekt az - Európai Területi Együttműködés Délkelet-európai Transznacionális Együttműködési Programban -, amelynek egyedüli magyarországi partnere a kőszegi kistérségi társulás.

Az a céljuk, hogy a fenntartható fejlődés érdekében olyan irányítási modellt dolgozzanak ki, amely stratégiailag elősegíti a természetvédelem érvényesülését a védett hegyvidéki területek növelése érdekében.
A nemzetközi projekt három éves. Arra is jó, hogy  Kőszegnek és a kistérségének kapcsolatai épülnek ki az Európai Unió más tagállamaival. Kétoldalú osztrák együttműködésen kívül ennyi országra kiterjedő nemzetközi pályázatot még nem nyújtott be sem a város, sem a kistérség. A 3 év során szeretnének a vállalkozásoknak nemzetközi kapcsolatokat is találni, lehetőségeket biztosítani nemzetközi partnerségek kialakítására.

A projekt összköltsége 2 millió 138 ezer euró. Ebből a kőszegi kistérségi társulásra 169 ezer euró jut, az önerő az összeg 5 százaléka.

Huber László, a kistérség elnöke szerint ez még csak a kezdet. Szeretné, ha minél több közös projektben vennének részt, minél több pályázati forrást használnának fel annak érdekében, hogy az Európai Unió más hasonló térségeivel szemben versenyképesek legyenek.
 
Az Európai Területi Együttműködés Délkelet-európai Transznacionális Együttműködési Program második találkozóját a bulgáriai Smolyan városában rendezték a minap. Ezen a kőszegi kistérség magas színvonalú előadással mutatkozott be.

A bulgáriai konferenciát még három munkacsoport találkozó követi. A következő házigazdája a kőszegi kistérség lesz november 23-án és 24-én.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!