Savaria karnevál 2011: csökkent a látogatók száma

A Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány kuratóriuma a 12. újkori karnevál értékelése alkalmából a Savaria Múzeum kőtárában köszönte meg az esemény támogatóinak, hogy hozzájárultak a sikerhez.

Ölbei Lívia

Szommer Ildikó karneváligazgató és Mérei Tamás, a közalapítvány kuratóriumának elnöke személyesen köszöntötték a karnevál támogatóit - köztük a város képviseletében dr. Puskás Tivadar polgármestert -, valamint azoknak a cégeknek a képviselőit, akik címkézetten vagy címkézés nélkül támogatták a 12. újkori Savaria Történelmi Karnevál megrendezését.

Vezérfonalként az idén a megújulás és hagyomány összhangja szolgált; az újdonságok közé tartozik a frissen átadott Iseumban színre vitt Mozart-bemutató, A varázsfuvola, valamint a karnevál vizuális megújítása, vagyis a város különböző pontjain időközben újra elhelyezett látványelemek, amelyek jelentős részben szintén magántámogatásnak köszönhetik létrejöttüket.

Szommer Ildikó egyebek mellett kiemelte: az önkéntesség európai évében mintegy 100 önkéntes végzett hasznos és nélkülözhetetlen munkát a karneválon - természetesen mindenféle ellenszolgáltatás nélkül -, ezenkívül a civilek aktivitását mutatja az a tény is, hogy az idén bevezetett civil korzón tizenhat szervezet mutatkozott be a közönségnek.

A karneváligazgató elmondta azt is, bár a karnevál idején készített kérdőíves felmérés összegzése teljes egészében még nem készült el, az már bizton állítható: a honnan szerzett tudomást a karneválról típusú kérdésre adott válaszok között egyértelműen az első helyen áll a sajtó. A mi vonzotta ide kérdésre sokan voksoltak  a rendezvény műfaja, jellege válaszra, ahogy érzékelhetően megjelentek a visszatérő karneválturisták is, akik kifejezetten az esemény kedvéért érkeznek Szombathelyre. Szommer Ildikó hiányosságként utalt arra, hogy a szervezett karneváli utazás nem jelent meg a kínálatban.

Az a tény pedig, hogy az idén - a korábbi évekhez képest - csökkent a látogatók száma, a karnevál szervezői szerint elsősorban az időjárás számlájára írható: előbb a meleg, aztán a hideg (a második napon a városon is átsöprő viharos hidegfront) zavarta meg a (potenciális) karneválozókat.

Amint azt Szommer Ildikó érdeklődésünkre elmondta: a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Alapítvány idei összköltségvetése 120 millió forint; beleértve a karnevál költségvetését, a Történelmi Témapark éves működtetését és egyéb költségeit, valamint az Aréna utcai karneválközpont fenntartásának költségeit. Maga a karneváli költségvetés 91 millió 500 ezer forint, amelyből 28 millió forintot költöttek programokra, 9 milliót marketingre, 9 és fél milliót személyi költségek fedezésére és 45 milliót technikai jellegű kiadásokra.

Mérei Tamás, a közalapítvány kuratóriumának - múlt év novembere óta - elnöke érdeklődésünkre elmondta: a jelen gazdasági helyzetben a magánszféra bevonása nélkül nem működhetne ezen a színvonalon a karnevál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!