Celldömölk: turulszobor a Szentháromság tér közelében

A frissen átadott celldömölki Szentháromság tér közelébe került a korábban a ligetben elhelyezett - a múlt század 30-as éveiből való - turulszobor, amelynek talapzata felújításra vár.

Ölbei Lívia

A  "Celldömölk város kulturális koncepciója (2008-2012)" című tanulmány a település "legjelentősebb" köztéri műalkotásai között tartja számon a turulszobrot. A celldömölki képviselő-testület augusztusi ülésén a jegyzőkönyv szerint a radikális jobboldal, a Jobbik Magyarországért Mozgalom szót kérő képviselője - a korábbi népi kezdeményre is hivatkozva - igényként jelentette be, hogy a szobrot át kell helyezni: a turulnak "látványos helyen", a pályázati projekt révén megújuló belvárosban volna a helye.

A költözés megtörtént: a Szentháromság tér avatóján Fehér László polgármester megemlítette, hogy az 1930-as évek végétől a Széchenyi utcában, 1970-től a ligetben álló szobor most már a tér közelében áll. A legutóbbi képviselő-testületi ülésen - a helyi Trianon Társaság vezetőjének hozzászólásával - az is szóba került, hogy a szobor talapzata felújításra szorul; a részletekről később dönt a testület.

Akadt képviselő, aki értetlenségének adott hangot, mondván, hogy "egy ősmagyar szimbólum talapzatán" mit keresnek "a jeles történelmi évszámok: 1514, 1848, 1919, 1945."  Az évszámokkal a régi tanácsi vezetés mintegy legalizálni kívánta a két világháború közötti évek radikális jobboldali eszméihez kötődő szobrot - amelynél ezentúl "hazafias érzelmű ünnepségek várhatók."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!