Kivégezték a fákat, többszáz éves tölgyeket taroltak le

Siralmas látvány fogadta szerdán a gazdákat Ják és Nárai között, mivel a Jáki-sorok vízfolyás és a földjük találkozásánál letarolták a fákat. Több száz éves tölgyfák estek áldozatul.

Bajdó Bettina

Szerdán a gazdák még nem tudták pontosan, mi történhetett, s még most sem egyértelmű, hogy medertisztítás címén miért vágták ki a földjükön lévő fákat is.

- Amikor megláttam, hogy mi sorra vágják ki a fákat, azonnal rendőrt hívtam - mondja Farkas Ernő földtulajdonos. - A rendőrök beszéltek a munkásokkal, akik elővették az engedélyüket, ezért a hatóság nem tehetett akkor még semmit. Az engedélyen az elvégzendő feladatok között szerepel a mederben, illetve a meder szélétől jobb és bal irányban a közcélú vízfolyás jogi határain belül lévő fa, bozót és cserje irtása, összegyűjtése, megsemmisítése és elszállítása. Igen ám, de a munkások nem csak a meder szélén irtottak, hanem a mi területünkön is. Ha éppen nem jövök ki szántani, lehet, hogy el is tüntetik a kivágott fákat.

- Ahogy közeledtem a telek felé, ránéztem az erdőre - veszi át a szót Németh Antal -, s feltűnt, hogy nem ez látvány fogad máskor engem. Kivégezték a fákat, úgy néz ki minden, mintha egy bomba csapott volna be. Három kilométer hosszan letaroltak mindent, a csonkokat van, ahol egy méter magasan a földben hagyták, a fák, mint a holttestek, mellettük hevernek. Sok fa maradt a mederben, ha most jönne egy nagyobb eső, nem is tudom, hogy mi lenne.

A harmadik földtulajdonos, Rácz Dániel hozzáteszi, hosszú éveken át 400-500 forintos adót fizettek hektáronként az Őrségi Vízrendezési és Talajvédelmi Társulatnak, ez évente másfél-kétmillió forintot jelentett itt.  Eddig szinte nem is találkoztak munkásokkal. Az adó idén megszűnt, s most pedig jöttek a megbízott kft. munkásai, s letarolták a fákat. Vágtak mindent, amit értek: akácot, 200-300 éves tölgyfákat, galagonyát. Elvileg 3,5 méter szélességben irthatták volna a növényzetet, ám a mérőszalag adatai alapján, van, ahol 10-15 méter szélességben dolgoztak a munkások. Azok a terültek pedig magántulajdonban vannak. Azt, hogy hogyan szállítják el a kivágott fákat vagy, hogy egyáltalán mi lesz a fák sorsa, még nem tudni. Erre a kérdésre a gazdák várják a válaszokat. Talán a vizsgálat lezárta után okosabbak lesznek, de a régóta óvott, őrzött, emberöltők alatt megnőtt fáikat már nem tudják újra életre kelteni.  

VISSZAVONHATJÁK AZ ENGEDÉLYT

Az ügyben megkerestük a vízrendezési társulást, s megtudtuk: a munkát kiadták egy csongrádi székhelyű kft.-nek. A szerződésben az áll, hogy a kikötések megsértésével okozott kárért a felelősség az engedélyest terheli. Az engedélyes a munkálatokat saját felelősségére végzi, a szükséges, idevonatkozó hatósági előírások betartásáról gondoskodni köteles. Továbbá, ha a cég nem az előírásoknak megfelelően végzi a munkát, a társulat  visszavonhatja az engedélyt.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!